Bitcoin-gemeenschap discussieert over mogelijke fork

Hoewel er geen formele aankondiging is gedaan, duiken er geruchten op over een potentiële Bitcoin (BTC) -fork te midden van discussies over blokruimte, Ordinal inscripties en escalerende transactiekosten. Dergelijke speculaties hebben sommigen ertoe gebracht te geloven dat er in 2024 een aanzienlijke Bitcoin-upgrade zou kunnen plaatsvinden.

Hoge transactiekosten door Ordinals

De discussies vinden momenteel voornamelijk plaats op X (voorheen Twitter), aangewakkerd door voortdurende debatten over de trend van Ordinal inscripties, de blokruimte die deze inscripties innemen en de stijgende transactiekosten van BTC.

Op 23 december 2023 bestond er een achterstand van 291.660 onbevestigde Bitcoin-transacties. De huidige kosten voor het overbrengen van bitcoin bedragen 81 satoshi’s per virtuele byte (sat/vB) of $4,97 per transactie. Dit is echter een schijntje tegenover de 674 sat/vB op 16 december, wat ongeveer $40 per overdracht is.

De discussies over de upgrade

Softwareontwikkelaar Jimmy Song postte zaterdag over een fork op X en volgde met een ander X-bericht over de zogenaamde “diepe prikkels voor een Bitcoin-fork met de Ordinals-mensen.”

Bovendien minachten bepaalde Bitcoin-enthousiastelingen Ordinal-inscripties en bestempelen ze als ‘spam’, een ‘aanval’, een ‘oplichterij’ en fundamenteel misbruik van hulpbronnen. Zo beweerde op 23 december advocaat Adam Simecka dat Ordinal inscripties een ‘oplichterij’ zijn, die verdeeldheid onder Bitcoiners veroorzaakt. Hij voorspelde dan ook dat deze trend “zal resulteren in een hard-fork (een nieuwe versie van Bitcoin) die uiteindelijk zal mislukken”.

Daarnaast besprak Tyler Whittle, een tovenaar bij Taproot Wizards, onlangs de risico’s waarmee Bitcoin wordt geconfronteerd vanwege de onwil om zich aan te passen en te veranderen.

Whittle stelt dat hoewel de Bitcoin-gemeenschap bedreven is in het begrijpen van de risico’s van protocolwijzigingen die mogelijk haar marktkapitalisatie tenietdoen, zij de gevaren onderschat van het niet evolueren. Deze weerstand tegen verandering werd vergeleken met de ondergang van voorheen dominante bedrijven als BlackBerry, Kodak en Nokia, die zich niet konden aanpassen aan nieuwe technologieën en marktverschuivingen. Whittle voegde toe:

“In 2024 moeten we afstand nemen van de bijbelse Bitcoin-cultuur. We hebben meer Space Race-vibes uit de jaren zestig nodig, en minder Bitcoin als religie.”

Bitcoin’s langzame evolutie moet sneller

Sinds de geschillen over de blokgrootte en de breuk tussen Bitcoin en Bitcoin Cash in 2017 is er veel geëvolueerd. Elke keten is uiteengevallen, waarbij Bitcoin Cash zijn blokgrootte heeft uitgebreid tot 32 megabytes (MB) en Bitcoin zijn blokgroottelimiet van 1 MB heeft gehandhaafd. Maar dankzij Segregated Witness en Taproot heeft Bitcoin dit jaar een blokgrootte van 4 MB bereikt.

Het afgelopen jaar is de gemiddelde dagelijkse blokgrootte van Bitcoin ook gestegen van 1,19 MB naar 1,7 MB. Desalniettemin is er geen extra uitbreidingscapaciteit en is de kans op het voorstellen en overeenkomen van een vergroting van de blokgrootte vrijwel onbestaande.

Conclusie

Nu we 2024 naderen, komt de Bitcoin-gemeenschap een beslissend moment tegen. Discussies over Ordinal inscripties, blokgrootte en escalerende vergoedingen benadrukken een toenemend probleem. Nu de debatten steeds heviger worden en de wachtrijen voor transacties steeds groter worden, wordt er steeds vaker gesproken over een mogelijke fork. Midden december 2023 bereikte de term ‘Bitcoin fork’ de top van de Google Trends-scores wereldwijd, wat een teken was van verhoogde belangstelling en bezorgdheid.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!