Argentinië devalueert de peso met 50% – Biedt crypto een uitweg?

De recent aangetreden president van Argentinië, Javier Milei, heeft met een gedurfde aankondiging het startschot gegeven voor een economische koerswijziging in het Zuid-Amerikaanse land. Milei heeft aangekondigd dat de Argentijnse peso met maar liefst 50% zal worden gedevalueerd, vergezeld door substantiële bezuinigingen op subsidies voor zowel de energiesector als het transportwezen.

Deze opmerkelijke devaluatie heeft geleid tot een scherpe daling van de waarde van de peso, die nu van 400 naar 800 peso per Amerikaanse dollar is verschoven. Minister van Economie, Luis Caputo, heeft echter gewaarschuwd dat deze ingrijpende maatregelen aanvankelijk de economische situatie van het land kunnen verslechteren.

In deze complexe economische context kan de rol van cryptocurrencies, met name Bitcoin (BTC) en stablecoins, van essentieel belang blijken te zijn. Milei, die zichzelf beschouwt als een fervent anarcho-kapitalist, heeft openlijk zijn steun betuigd aan Bitcoin. Hij ziet deze digitale valuta als een krachtig instrument om de inefficiënties en corruptie binnen gecentraliseerde financiële systemen te bestrijden.

Te midden van de volatiliteit van de Argentijnse peso, de aanhoudende economische neergang van het land en de verontrustende inflatiecijfers, bieden cryptocurrencies een aantrekkelijk alternatief voor zowel vermogensbehoud als monetaire transacties. Opmerkelijk is dat meer dan 2,5 miljoen Argentijnen, wat neerkomt op ongeveer 5,6% van de totale bevolking, al in het bezit zijn van cryptovaluta.

Hoewel Javier Milei blijk heeft gegeven van positieve opvattingen over Bitcoin in diverse interviews, heeft hij tot dusver niet gepleit voor de juridische erkenning ervan als wettig betaalmiddel. Desalniettemin heeft hij Bitcoin geprezen als het “natuurlijke antwoord” op het vermeende “bedrog” van de Centrale Bank.

Door de acceptatie van cryptocurrencies zou Argentinië de deur kunnen openen naar nieuwe financieringsopties om de immense schuld van maar liefst $45 miljard aan het Internationaal Monetair Fonds aan te pakken. De eerste termijn van $10,6 miljard staat gepland voor april, waardoor het economische team van Milei zich genoodzaakt ziet tot dringende actie. Hoewel het IMF de devaluatie van de peso en de subsidieverlagingen heeft toegejuicht, uiten sceptici twijfels over de effectiviteit van deregulering op lange termijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!