Bitcoin ETF goedkeuring zorgt voor risico’s, aldus WSJ

In een baanbrekende onthulling heeft de Wall Street Journal (WSJ) het licht laten schijnen op de aanstaande goedkeuring van Bitcoin Spot ETF’s, wat golven door het financiële rijk stuurt. Terwijl de anticipatie toeneemt, overweegt de cryptogemeenschap de potentiële risico’s en uitdagingen die onder het oppervlak schuilen.

Ondertussen, buiten de feestelijke sfeer rond de recente sterke stijging van de waarde van Bitcoin (BTC), ontstaat een complex landschap dat vragen oproept over de bredere implicaties van deze paradigmaverschuiving. De WSJ-rapportage suggereert dat de stijging van de waarde van Bitcoin, met een stijging van 14% in de afgelopen maand, optimisme voedt voor de goedkeuring van reguliere Bitcoin Spot ETF’s. Toch ligt de echte intrige bij Ether, de op één na populairste cryptocurrency.

Ondanks een winst van 10% wordt de beslissing over reguliere Ether ETF’s tijdelijk uitgesteld, waardoor grote spelers zoals BlackRock en Invesco in het ongewisse blijven. De crypto-gemeenschap gonst van speculaties dat wat van toepassing is op Bitcoin, onvermijdelijk ook van toepassing zal zijn op Ether.

Ondertussen zien investeerders een opmerkelijke trend, waarbij de Bitcoin- en Ether-trusts van Grayscale met kortingen van respectievelijk 11% en 14% worden verhandeld, wat wijst op een parallel lot in het ETF-gebied. De fundamentele uitdaging komt echter voort uit de verschillende aard van Bitcoin en Ether. Terwijl het energie-intensieve mining-proces van Bitcoin goed is vastgesteld, opereert Ether op een proof-of-stake (PoS) systeem, wat ETF-beheerders voor onbekend terrein plaatst.

In tegenstelling tot Bitcoin ETF’s die eenvoudig de cryptocurrency kunnen vasthouden, staan Ether ETF’s voor een complexe beslissing met betrekking tot de opbrengst uit transactievalidatierechten. Staking, een belangrijk kenmerk in het Ethereum-netwerk, introduceert een extra laag complexiteit. Aan de andere kant wordt de opbrengst vaak vergeleken met de rentetarieven van de Federal Reserve, wat strategische beslissingen vereist over hoe beloningen te beheren.

Aangezien het Ethereum-netwerk staking aanmoedigt, kan een toename van fondsen de beloningen verlagen en kleinere spelers uitsluiten van de markt.

De potentiële risico’s in de crypto-markt strekken zich uit voorbij financiële dynamiek, volgens een recent rapport van de WSJ. Met energietoewijzing gekoppeld aan valutaholdings, loopt het Ether-netwerk het gevaar dat enkele exchanges onevenredige invloed uitoefenen.

Zelfs onbedoelde fouten door grote validators, zoals gezien in het geval van Bitcoin Suisse, kunnen leiden tot significante gevolgen. Het risico van een gedevalueerde ETF die een vertrouwenscrisis en regelgevende interventie kan veroorzaken, hangt als een dreiging boven de markt en voegt een laag complexiteit toe voor institutionele beleggers.

Ondertussen komen er mogelijke oplossingen naar voren bij het navigeren door deze uitdagingen, zoals het delegeren van Ether aan platforms via smart contracts. Dit introduceert echter hackrisico’s en verschillende aflossingstermijnen, wat het landschap compliceert. Terwijl institutioneel geld samenkomt, wordt de ironie van centralisatie in de gedecentraliseerde crypto-economie duidelijk.

Opmerkelijk komt het rapport op een moment dat de markt een sombere stemming begon te vertonen na een bull-run in de afgelopen weken. Op het moment van schrijven daalde de prijs van Bitcoin met 3,64% naar $42.235,82, na vorige week de $44.000-grens te hebben overschreden.

Tegelijkertijd vertoonde de prijs van Ethereum een daling van 4,36% en werd verhandeld op $2.243,80 op hetzelfde moment, wat wijst op een sombere stemming onder de marktdeelnemers. Opmerkelijk is dat de crypto-marktfear- en greed-index op 80 stond, wat wijst op een “extreme hebzucht” situatie op de markt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!