SEC wil snelle beslissing in rechtszaak tegen Do Kwon en Terraform Labs

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft zojuist opgeroepen tot een beslechting van haar juridische strijd met Terraform Labs en mede-oprichter Do Kwon, en roept een rechter in Manhattan op om een summier oordeel in de zaak te vellen.

Volgens het bureau is het bewijs “duidelijk, onbetwist en overweldigend” dat de cryptomagnaat de effectenwetten heeft overtreden bij de distributie van de eigen cryptocurrency van de Terra blockchain, LUNA, en de inmiddels ter ziele gegane stablecoin TerraUSD (UST).

De leugens van Do Kwon, volgens de SEC

Volgens de indiening van vrijdag hadden Kwon en Terraform plannen om het publiek te frauderen over de veiligheid van het protocol en de tokens – en over de mate waarin ze daadwerkelijk werden gebruikt. Zo beweerde het bedrijf bijvoorbeeld ten onrechte dat Terra had samengewerkt met Chai, een populair Koreaans online betalingsplatform, om transacties met verkopers te verwerken, terwijl het naar verluidt miljoenen “neptransacties” had uitgevoerd om het netwerk actiever te laten lijken dan het in werkelijkheid was.

Kwon loog tevens in mei 2021 tegen investeerders over de ingebouwde stabiliteit van de UST, waarbij hij beweerde dat de koppeling aan de dollar “automatisch zichzelf herstelde” dankzij het vindingrijkheid van het ontwerp en de relatie met LUNA.

Hoewel de algoritmische stablecoin destijds herstelde van een tijdelijke de-peg, beweert de SEC dat dit niet te wijten was aan het ontwerp van Terra. Het gaf het volgende aan:

“Gedaagden hadden een geheime nevenovereenkomst gesloten met een derde partij om de UST weer op $1 te brengen, in ruil voor de verkoop van die partij LUNA tegen dramatisch verlaagde prijzen.”

UST stortte twaalf maanden later voorgoed in elkaar, toen een massale ontkoppelingsgebeurtenis te veel bleek te zijn voor het protocol, en LUNA in een hyperinflatoire doodsspiraal terechtkwam.

De Luna Foundation Guard verkocht destijds meer dan 80.000 BTC in een mislukte poging om de koppeling te beschermen, waardoor uiteindelijk de cryptomarkt tot zinken werd gebracht en het hele jaar door een reeks besmettelijke crypto-effecten ontstond.

Het overtreden van de effectenwet

De SEC zei ook dat de beklaagden LUNA en MIR aan investeerders hadden uitgegeven via openbare markten zonder eerst hun verkopen bij het agentschap te registreren.

De SEC was het niet eens met de manier waarop LUNA en de andere crypto-activa-effecten van het bedrijf aan beleggers werden verkocht. Kopers werd een deel van de transactiekosten beloofd die door de Terra-blockchain werden gegenereerd, naast de waardering van de waarde van LUNA naarmate de acceptatie van het netwerk toenam. Het beschreef het als volgt:

“Gedaagden hebben LUNA voorgesteld als een investering die in waarde zou stijgen op basis van de inspanningen van gedaagden om het gebruik van de Terra-blockchain te vergroten.”

De SEC lijkt de druk te willen opvoeren om de zaak tegen Do Kwon en Terraform Labs op korte termijn te beklinken, zeker gezien het feit dat Sam Bankman-Fried ook al schuldig is bevonden aan zeven aanklachten die tegen hem ingediend zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!