Sam Bankman-Fried schuldig bevonden aan miljardenfraude

De oud-CEO van de inmiddels ter ziele gegane cryptocurrency-beurs FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), is schuldig bevonden aan het leiden van miljardenfraude tegen klanten en investeerders bij de cryptobeurs en dochteronderneming Alameda Research.

Een jury heeft SBF schuldig bevonden aan alle zeven aanklachten tegen hem, waaronder bankfraude en samenzwering om bankfraude te plegen tegen de klanten van FTX, bankfraude en samenzwering om bankfraude te plegen tegen de kredietverstrekkers van Alameda, samenzwering om effectenfraude te plegen tegen de investeerders van FTX, samenzwering om grondstoffenfraude te plegen tegen de klanten van FTX en samenzwering om het witwassen van geld te plegen.

Bankman-Fried werd in december gearresteerd na de epische ineenstorting van zijn voormalige crypto-imperium. Aanklagers beschuldigden hem ervan miljarden dollars aan FTX-klantendeposito’s te hebben gestolen om investeringen, terugbetalingen van leningen, politieke donaties en onroerend goed te kopen.

Voormalig FTX chief technology officer Gary Wang, voormalig hoofd engineering Nishad Singh en voormalig Alameda CEO Caroline Ellison getuigden tijdens het proces tegen Bankman-Fried en zeiden dat ze zijn bevelen hadden uitgevoerd.

Bankman-Fried getuigde dat hij niet willens en wetens iemand had bedrogen, hoewel hij toegaf dat er “aanzienlijke vergissingen” gemaakt waren bij zijn bedrijven. Hij gaf het volgende aan:

“Veel mensen werden geraakt: klanten, werknemers. En het bedrijf belandde in een faillissement. Ik heb een aantal kleine fouten gemaakt en een aantal grotere fouten.”

Ondanks zijn verdediging, had de jury had slechts vier uur nodig om tot een oordeel te komen. De verwachting is echter dat de uitspraak begin volgend jaar zal plaatsvinden. In totaal riskeert Bankman-Fried een totale gevangenisstraf van 115 jaar. Het is echter afwachten welke straf hij precies zal krijgen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!