Wat is Terra (LUNA)?

Terra is opgericht in januari 2018 door Daniel Shin en Do Kwon met als doel om blockchain in het algemeen en betalingen met cryptomunten te stimuleren. Ze redeneerden dat massa-adoptie nodig is om prijsstabiliteit te genereren. Weinig mensen wilden betalen met een cryptomunt die volatiel is. Want die volatiliteit is waar het meestal wringt. De twee oprichters, die allebei ook aan de wieg stonden van enkele grote Aziatische e-commercebedrijven, zagen deze noodzaak en besloten Terra op te richten. 

Als we prijsstabiliteit zeggen, dan denken we natuurlijk aan een stablecoin. Een coin dus die qua waarde vasthangt aan de waarde van een andere en zo steeds een 1:1 verhouding hanteert. We kennen ondertussen al verschillende andere stablecoins, waar USDT, USDC en BUSD misschien wel de meest bekende zijn. Maar als er al zo veel verschillende van die stablecoins zijn, is er dan echt nog een nieuwe nodig?

Wat is het verschil met de andere stablecoins? 

De stablecoins die we hierboven vermeldden worden allemaal uitgegeven door privébedrijven en afhankelijk van welke wordt er wel of geen “fysieke” dollar in onderpand gehouden. Ze zijn dus met andere woorden gecentraliseerd en “collateralised” met fiat geld. Andere stablecoins zoals DAI van MakerDAO vinden dan weer hun onderpand in onderliggende crypto (zoals Ethereum bij DAI). Dat systeem zorgt voor een grotere mate van decentralisatie en er is geen derde partij nodig die dat onderpand beheert want alles valt terug op de blockchain.  

De stablecoins die Terra uitgeeft (Terra USD, maar ook Terra KRW met de Koreaanse Won, Terra SDR met de Special Drawing Rights van het IMF) hebben geen crypto- of fiatonderpand. Deze worden dankzij het Terra protocol dankzij een vernuftig systeem stabiel dankzij de wisselwerking met die andere coin dat we bij Terra terugvinden, de LUNA.  

Prijsstabiliteit

De prijs van de stablecoins wordt stabiel gehouden door de vraag naar de stablecoins en het huidige aanbod strikt te monitoren en op elkaar af te stemmen. Is er bijvoorbeeld een grote vraag naar de Terra USD, dan wordt het aanbod daar op afgestemd. Er worden met andere woorden meer Terra USD gecreëerd om aan die vraag te voldoen, wat er op zijn beurt voor zorgt dat de prijs stabiliseert. Maar dat wordt niet zó maar gedaan. Of toch niet zoals dat wordt gedaan bij b.v. de Tether, bij wie er in feite een virtuele geldprintmachine staat die op aanvraag meer Tethers “mint”. Daar wordt dan veronderstelt dezelfde hoeveelheid in USD-waarde “echt” geld tegenover te komen staan.

Om nieuwe Terra USD in omloop te brengen, moet er namelijk een hoeveelheid LUNA, met dezelfde waarde, vernietigd worden. Dat geldt overigens ook voor de omgekeerde situatie. Wanneer er te veel Terra USD in omloop zijn, of dus de vraag lager is dan het aanbod, zal er een hoeveelheid TUSD vernietigd worden en LUNA gecreëerd worden. Een ingenieus systeem dus dat niet enkel werkt voor de TUSD, maar dus ook voor alle andere stablecoins die Terra uitgeeft. Ook zijn de stablecoins bruikbaar op verschillende blockchains, momenteel enkel Solana en Ethereum, maar er zijn reeds plannen om dat verder uit te breiden. 

Dat hele stablecoin gegeven is dus vooral ontwikkeld om meer gebruikers in de wereld van cryptomunten te betrekken. Zo hebben de initiatiefnemers het Terra protocol in de bekende Zuid-Koreaanse mobiele betaalapp Chai geïntegreerd. Ook heeft Terra een samenwerkingsverband met Cosmos en Polkadot en bouwden ze samen Anchor. Dit is een dienst waarmee gebruikers van de Terra blockchain de mogelijkheid geeft om een vaste rente te krijgen voor spaargelden. 

Terra kopen?

Je kunt Terra op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!