SEC mist ETF-deadline en lijkt zich neer te leggen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) lijkt zich te hebben neergelegd bij haar strijd tegen een Bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF), aangezien de deadline voor een beroep afgelopen vrijdag is verstreken.

Met de onmogelijkheid van het agentschap om in beroep te gaan tegen een belangrijke gerechtelijke uitspraak, voorspellen velen nu dat een Bitcoin ETF binnenkort de markt zal betreden, mogelijk al vanaf 10 januari, aldus analisten van Bloomberg.

De beslissing van de SEC om de uitspraak van de rechtbank in augustus in de zaak Grayscale vs. SEC niet aan te vechten, lijkt niet het gevolg te zijn van een verandering van hart door voorzitter Gary Gensler.

In plaats daarvan wordt gedacht dat de beperkte juridische middelen van het agentschap, in combinatie met de ontmanteling van de rechtvaardiging van de SEC voor het weigeren van de ETF door de rechtbank, hebben geleid tot hun beslissing om hun kaarten in te trekken.

In mei oordeelde een Amerikaanse rechtbank in het voordeel van Ripple in de lopende rechtszaak die was aangespannen door de SEC, waarin werd beweerd dat de verkoop van XRP op exchanges op zichzelf geen beleggingsovereenkomst vormde.

De uitspraak, uitgegeven door de District Court for the Southern District of New York, stelde dat het “aanbod en de verkoop van XRP op digitale activabeurzen geen aanbiedingen en verkopen van beleggingsovereenkomsten waren.” De federale rechter oordeelde echter ook dat XRP een effect is wanneer het wordt verkocht aan institutionele beleggers, omdat het voldeed aan de voorwaarden van de Howey Test.

Het blijft onduidelijk welk bedrijf als eerste groen licht zal krijgen voor een ETF, evenals de gevolgen voor de crypto-markten, die een langdurige neergang hebben ervaren. Grayscale heeft voorop gelopen in de juridische strijd om goedkeuring van de SEC te verkrijgen voor een Bitcoin ETF, een type fonds dat al jaren beschikbaar is in Europa en Canada.

Naarmate de gerechtelijke procedures ten gunste van Grayscale begonnen uit te vallen, dienden grote spelers in de financiële sector, waaronder BlackRock en Fidelity, ook aanvragen in om hun eigen ETF’s aan te bieden.

Gezien de situatie zou het niet verrassend zijn als de SEC goedkeuring verleent aan een bekend traditioneel financieel bedrijf zoals BlackRock. De meer intrigerende vraag draait om de impact van de langverwachte ETF op de crypto-markten.

Al jaren verwacht de branche dat institutioneel geld dat in crypto-munten stroomt, het spel zal veranderen door miljarden dollars aan nieuw kapitaal in te brengen en de prijzen op te drijven. Met de ETF in het verschiet is het gemakkelijk voor te stellen dat grote vermogensbeheerders hun cliënten zullen aanmoedigen om een deel van hun wallets aan Bitcoin toe te wijzen.

Er is echter bezorgdheid in de branche dat deze toestroom van institutioneel geld mogelijk niet zoals verwacht zal plaatsvinden. Hoewel de crypto-prijzen op respectabele niveaus zijn gebleven, zijn de handelsvolumes aanzienlijk gedaald, wat de indruk wekt dat de branche aan aantrekkingskracht heeft ingeboet.

Een aanzienlijke prijsstijging als gevolg van de introductie van de ETF zou ongetwijfeld het verhaal veranderen en broodnodige enthousiasme genereren. Maar als zo’n rally uitblijft, zal de druk op de crypto-branche toenemen om aan te tonen dat de huidige omstandigheden op het punt staan te veranderen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!