Er zijn 22 cryptomiljardairs: Is dit veel of weinig?

LET OP! Dit is een betaald persbericht.

In september kwam het Crypto Wealth Report van Henley & Partners uit, waarin een aantal interessante dingen over cryptovermogen werden onthuld. Het rapport vermeldde met name dat van de 425 miljoen mensen die handelen in cryptocurrency, er in totaal 22 hierdoor miljardair zijn geworden.

Het is lastig in te schatten wat je van deze cijfers moet denken. Sinds de pandemie in 2020, zijn miljoenen mensen voor het eerst online gaan handelen, en één van de activa die het meest heeft geprofiteerd van de toestroom van detailhandelaren is bitcoin. Sociale mediaplatforms wakkerden de cryptohype aan tot het punt waarop het normaal en zelfs slim werd gevonden voor een onervaren handelaar om zijn spaargeld in crypto te investeren. Vooral omdat de economische wereld de laatste jaren zo onzeker leek, ontstond het idee dat crypto een soort “slim risico” was dat je kon nemen. “Cryptocurrencies… zijn touchstones voor de popcultuur geworden”, in de woorden van Rich Shepherd van Mintel.

En, met alle getuigenissen van BN’ers en influencers dat iedereen rijk kon worden door cryptohandel moet je je tegelijkertijd afvragen welk deel van de cryptohandelaren nou eigenlijk de top van 1 miljard dollar bereikt hadden in september 2023. Het antwoord op die vraag is één op 20 miljoen. Dit staat gelijk aan dat in het geval dat elke Roemeense burger zou beginnen met handelen in crypto, één van hen 1 miljard dollar zou verdienen.

De statistieken laten zien dat de populariteit van crypto’s de verdeling van rijkdom in de wereld niet eens een klein beetje heeft gedemocratiseerd. De recente stormloop om online te investeren heeft rijkdom in steeds minder handen geconcentreerd. Alle nieuwe detailhandelaren “zijn misschien goed voor een groter deel van de handelsactiviteit, maar dat is iets anders dan eigendom en rijkdom”, legt Steven Rosenthal van het Urban-Brookings Tax Policy Center uit.

Er zijn miljonairs en er zijn miljonairs

In 2022 schreef Forbes op indrukwekkende wijze dat de 19 cryptomiljardairs op aarde samen $140 miljard aan vermogen bezaten. Afgelopen april konden diezelfde individuen echter niet eens $30 miljard bij elkaar schrapen. Tien van deze mensen waren in de tussentijd zelfs hun miljardairstatus kwijtgeraakt. Eén van de bekendste was Sam Bankman-Fried, de voormalige CEO van FTX, die in april 2022 ongeveer $ 24 miljard waard was. Slechts een paar maanden later, nadat FTX faillissement had aangevraagd, was zijn rijkdom grotendeels verdwenen.

Changpeng Zhao, de CEO van Binance, zag zijn persoonlijke waarde krimpen van $96,9 miljard in januari vorig jaar tot slechts $10,5 miljard in april 2023. Brian Armstrong, CEO van Coinbase, zag zijn rekeningsaldo tussen april 2022 en april 2023 dalen van $6,6 miljard naar $2,2 miljard. De lijst gaat maar door. Eén ding dat we kunnen zien, is dat het prijzen van het dubbelcijferige aantal cryptomiljardairs op de planeet een zeer ontoereikend beeld schetst van de crypto-onvriendelijke trend die de afgelopen anderhalf jaar heeft geheerst. De miljardairs hebben miljarden verloren in die tijd, en dat is ook veelzeggend.

De grotere cryptohouders hebben het voor het zeggen

De door de media veroorzaakte hype over crypto is om nog een andere reden misleidend. De indruk die wordt gewekt is dat iedereen rijk zou kunnen worden, en dit impliceert dat er veel nieuwe mensen zijn die de hele tijd rijk worden door de handel in crypto. Halverwege dit jaar bezaten de top 100 bitcoin portemonnees echter maar liefst 15% van alle bitcoin in omloop. In het geval van Dogecoin bezaten slechts 14 wallets 75% van alle DOGE op de planeet. We zien bewijs voor Rosenthal’s mening dat de recente stijging in bitcoinhandel niet méér mensen rijk maakt.

En kijk hier eens naar: Uit een studie in 2019 bleek dat 74,5% van de bitcoinadressen elk minder dan $1 bezaten, en dat het deel van de adressen dat $1 miljoen of meer bezat een nihile 0,07% was. Misschien wel het meest onthullend: 97,54% van de bitcoinhouders bezat minder dan één bitcoin per stuk.

Samengevat

Cryptomiljardairs moeten een oogje in het zeil houden, want de Amerikaanse regelgevende instanties zijn nog niet klaar met het aanpakken van cryptobedrijven. Toen de SEC (Securities and Exchange Commission) in juni van dit jaar de grootste cryptobeurs ter wereld – Binance Holdings Ltd – en de grootste beurs in Amerika – Coinbase Global Inc. – onder vuur nam, verloor Zhao meteen 1,4 miljard dollar van zijn eigen geld en Armstrong 361 miljoen dollar.

Analisten wijzen erop dat, zelfs als de rentetarieven lager zullen worden en zelfs als mensen geïnteresseerd zijn in het vinden van een alternatief voor traditionele financiering sinds de bankencrisis in maart, het niet noodzakelijkerwijs volgt dat crypto grote voordelen zal oogsten – niet als de SEC iedereen die crypto wil verhandelen of een cryptobeurs wil exploiteren zwaar gaat beperken. Het valt nog te bezien in hoeverre de cryptosector in de VS in staat zal zijn om te gedijen in de strengere regelgeving.

Als je geïnteresseerd bent in CFD’s en om te handelen in de bewegingen van cryptoprijzen, omhoog of omlaag, van een betrouwbaar en gevestigd platform dat een gestroomlijnde gebruikersinterface biedt, bezoek dan de iFOREX Europe website om uit te vinden wat hen speciaal maakt.

Disclaimer: Dit is een betaald persbericht. Cryptocurrencies zijn een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!