Tornado Cash toont veerkracht na Amerikaanse sancties

Tornado Cash, een toonaangevende cryptocurrency mixer op het Ethereum-netwerk, heeft opmerkelijke veerkracht getoond ondanks sancties van het Amerikaanse ministerie van Financiën in augustus 2022. In een thread van 10 oktober onthulde het blockchain-intelligentiebedrijf Arkham dat er in de afgelopen 30 dagen maar liefst $77,35 miljoen aan activa via de contracten van Tornado Cash op het Ethereum (ETH) mainnet is verplaatst.

Deze crypto-mixer, die op zeven verschillende blockchain-netwerken actief is, heeft zich een niche verworven door gebruikers in staat te stellen de overdracht van tien verschillende cryptocurrencies te verhullen. De inheemse ETH op het Ethereum-mainnet is als de meest populaire asset voor het mixen naar voren gekomen.

In juli 2021 bereikte Tornado Cash zijn hoogtepunt en beheerde meer dan $700 miljoen aan ETH in zijn poolcontracten. Echter, na de oplegging van Amerikaanse sancties ondervond het platform aanzienlijke uitdagingen, met een scherpe daling van 60% in activa en een merkbare afname van het overdrachtsvolume.

Belangrijk is dat deze daling van korte duur bleek te zijn, aangezien de totale vergrendelde waarde (TVL) en het overdrachtsvolume van het platform begonnen te herstellen, zelfs in het licht van de arrestatie van twee van de drie oprichters van Tornado. Momenteel bedraagt de TVL van het platform ongeveer 118,3K ETH, wat overeenkomt met ongeveer $187,9 miljoen, op basis van gegevens van Arkham.

Zoals eerder gemeld door crypto.news, legde het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties op aan Tornado Cash en beweerde dat de cryptocurrency-mixservice het witwassen van geld faciliteerde dat verbonden was met de Lazarus Group van Noord-Korea.

Hoewel Tornado Cash zichzelf positioneert als een financieel privacyhulpmiddel, stelt het ministerie van Financiën dat het illegale transacties mogelijk heeft gemaakt, waaronder het witwassen van $445 miljoen die door de Lazarus Group was gestolen. Roman Storm en Roman Semenov, de ontwikkelaars achter Tornado Cash, werden aangeklaagd voor hun rol bij het witwassen van meer dan $1 miljard, waarbij Storm later werd gearresteerd.

Eerder probeerde een rechtszaak gesteund door Coinbase het verbod van het Amerikaanse ministerie van Financiën op Tornado Cash terug te draaien, met als argument dat dit in strijd was met de vrijheid van meningsuiting omdat het platform open-source software is.De rechtbank oordeelde echter in het voordeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

De sancties tegen Tornado Cash benadrukken de complexiteit van het reguleren van gedecentraliseerde diensten. De open-source aard van het platform betekent dat ontwikkelaars gemakkelijk vergelijkbare diensten kunnen creëren, wat het voor autoriteiten moeilijk maakt om het volledig te sluiten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!