Ethereum gebruikt na de Merge 99,9% minder energie

De overgang van Ethereum van proof-of-work naar proof-of-stake is vandaag (15 september 2023) precies een jaar geleden voltooid. Opmerkelijk genoeg is het energieverbruik van het blockchain-netwerk in het afgelopen jaar met 99,9% gedaald. Sinds de overgang naar PoS op 15 september 2022 is er ongeveer $488 miljoen aan ETH (300.000 tokens) verbrand.

Bovendien is het aanbod van Ether aanzienlijk afgenomen sinds de overgang. Het is gedaald van 120,5 miljoen tijdens de Merge-upgrade naar 120.221.107 op het moment van schrijven. Dat toont aan dat Ethereum economisch deflatoir is geworden, met een verminderd aanbod om de vraag te stimuleren en de prijzen te laten stijgen.

Ether wacht daarnaast op de Cancun-Deneb-upgrade (gepland voor eind oktober 2023), dat de staking van ETH zal vertragen. De Cancun-upgrade zal aanzienlijke invloed hebben op het Ethereum-blockchain en de layer2-netwerken. Het omvat EIP 4844, een cruciale functionaliteit die volledige Dansharding zal verwelkomen, een game-changer om Ethereum naar officiële massale adoptie te brengen.

EIP 4844 zal Blob Data introduceren om transactiekosten op layer2-netwerken te verlagen, waardoor meer gebruikers worden aangetrokken vanuit Ether en andere layer1-platforms.

Hoewel analisten indrukwekkende prijsstijgingen voorspelden vanwege de nieuwe deflatoire status van Ether, hebben macro-economische uitdagingen, waaronder toenemende inflatie, de bankencrisis en strenge regelgeving, de hoop op dramatische stijgingen getemperd. De hele crypto-markt heeft in de afgelopen twaalf maanden een neerwaartse trend laten zien.

Ethereum volgde grotendeels de algemene prijsbewegingen op de markt en is relatief onveranderd gebleven sinds de overgang naar PoS. De altcoin handelde op $1.635 op 15 september 2022, niet ver van de huidige niveaus van $1.630.

Hoewel de prijs van Ether een jaar na de langverwachte upgrade wellicht teleurstellend lijkt, blijven de effecten op factoren zoals het aanbod en het energieverbruik zeer significant. Bovendien blijven Ethereum-ontwikkelaars bouwen. Hoewel de aankomende Cancun-upgrade de tokenprijs misschien niet onmiddellijk beïnvloedt, zal de langetermijneffect opwekkers introduceren voor een stijging van de ETH-prijs.

Meer gebruikers en transacties vertalen zich in meer tokens die als vergoedingen worden gebruikt. Dit creëert vraag naar Ethereum om vergoedingen te betalen, wat op de lange termijn leidt tot prijsstijgingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!