BIS-rapport waarschuwt voor crypto-gerelateerde risico’s voor het traditionele financiële systeem

De Bank for International Settlements (BIS) heeft gewaarschuwd voor mogelijke crypto-gerelateerde risico’s, waaronder liquiditeit, volatiliteit en kapitaalstromen, die opkomende markteconomieën (EME’s) zouden kunnen ontmoedigen.

Financiële risico’s in opkomende markten

De centrale banken van de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Brazilië hebben gewezen op de risico’s van crypto, maar gewaarschuwd tegen overdreven beperkende wetten. De financiële instelling maakte zich echter zorgen dat ontwikkelende economieën cryptocurrencies mogelijk niet zullen monitoren terwijl ze financiële stabiliteitsrisico’s overwegen.

Het rapport van de Consultatieve Groep van Directeuren van Financiële Stabiliteit (CGDFS) van dinsdag benadrukte financiële risico’s die digitale activa onaantrekkelijk maken voor EME’s. Ondertussen namen de centrale banken van de Verenigde Staten, Mexico, Colombia, Canada, Chili, Argentinië, Peru en Brazilië deel aan de studie.

Het rapport gaf aan dat cryptocurrencies, waaronder Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), beweren snelle betalingen, hoge ROI, anonimiteit en lagere transactiekosten te bieden. Dergelijke beloften zorgden ervoor dat de cryptobranche in 2021 een marktkapitalisatie van $3 biljoen bereikte.

Desalniettemin onthulde de marktcrash begin 2022 zwakke punten in de ruimte van digitale activa, wat een langdurige crypto-winter verwelkomde.

Geen algeheel verbod, maar regulatie

Hoewel cryptocurrencies een gedecentraliseerd, inclusief en efficiënt financieel systeem beloven, maken hun structurele zwaktes in werking en ontwerp ze onaantrekkelijk voor de monetaire sector. Bovendien kunnen deze gebreken zich uitstrekken naar de traditionele financiële markten, aangezien crypto’s streven naar wereldwijde adoptie.

Het rapport vermeldde dat de blootstelling van het traditionele financiële systeem aan digitale valuta’s monetaire stabiliteitsuitdagingen zou versnellen, waaronder markt-, bankontvlechting, kapitaalstromen, liquiditeits-, operationele en kredietrisico’s.

Naar verluidt zijn financiële toezichthouders zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met digitale valuta’s, waarbij volatiliteit op de voorgrond treedt. Dat heeft wereldwijde crypto-regulering in gang gezet, waarbij landen als China een algeheel verbod op digitale activa hebben uitgevaardigd.

Desalniettemin zouden strengere regels schadelijk kunnen zijn voor de opkomende cryptocurrency-industrie. Deskundigen geloven dat digitale activa en blockchain van vitaal belang zijn wanneer ze praktischer worden gebruikt. Daarom pleit de Bank for International Settlements voor een selectief verbod en regulering van sommige crypto-activa.

Bovendien spoort de wereldwijde financiële instelling toezichthouders aan om een duidelijk kader te hanteren dat onderscheid maakt tussen op entiteit gebaseerde en op activiteit gebaseerde reguleringen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!