Cardano-oprichter noemt Ethereum “een consensuslaag-vuilnisbelt”

Een onlangs geplaatst bericht op X (voormalig bekend als Twitter), waarin kritiek geuit werd op Cardano (ADA), trok de aandacht van de oprichter van Cardano, Charles Hoskinson. Als reactie op de kritiek op Cardano benadrukte Hoskinson verschillende negatieve aspecten van het Ethereum (ETH) en beweerde dat Cardano zijn weg zal vervolgen ondanks de kritiek.

Opmerkelijke kritiek op Ethereum

In reactie op een Twitter-gebruiker die twijfelde aan de planning van het blockchain-project en kritiek leverde op de vermeende gelijkenis met Ethereum, zei Hoskinson: “Het wordt nu een droomstad” en “we leven rentevrij in hun maximalisten gedachtes, ik heb medelijden met hen.” Verwijzend naar de vergelijking met Ethereum zei de oprichter:

“Ethereum heeft een consensuslaag-vuilnisbelt, een vreselijk programmeermodel dat ze niet kunnen veranderen, en het wordt herzien door zijn eigen layer-2 ecosysteem. De sidechain-plannen van Cardano zijn wederzijds voordelig voor zowel Cardano als de sidechain.”

Vergelijking Cardano vs. Ethereum

In maart 2020 publiceerde de Cardano Foundation een onderzoeksrapport waarin Hydra werd geïntroduceerd, een layer-2-oplossing die sidechains gebruikt om transacties van het hoofdnetwerk te halen. Hoskinson kondigde aan dat Cardano binnenkort “het snelste systeem ter wereld” zal worden en gaf het volgende voorbeeld:

“Simulaties hebben aangetoond dat elke ‘Hydra-kop’ momenteel ongeveer 1.000 transacties per seconde (TPS) kan verwerken. Met 1.000 stake pools die elk 1.000 TPS verwerken, kan Cardano een transactievolume van één miljoen transacties per seconde bereiken.”

Hoskinson onthulde tevens tijdens een AMA-sessie in november 2021 dat het Hydra-project nog in ontwikkeling is en geen specifieke lanceerdatum heeft. De eerste mainnet-compatibele Hydra-node werd echter uitgebracht op 11 mei 2023. Sindsdien hebben ontwikkelaars Hydra Pay geïntroduceerd, dat integreert met Cardano-wallets en directe afwikkeling en een functie met “gazillion TPS” biedt.

Wat betreft het nut, gegevens van Cardano Scan tonen aan dat het blockchain-netwerk momenteel gemiddeld 65.000 transacties per dag verwerkt, of 0,75 transacties per seconde. In tegenstelling tot Ethereum dat meer dan één miljoen transacties heeft verwerkt in de afgelopen 24 uur, wat neerkomt op ongeveer 12,45 transacties per seconde. In een eerdere tweet schreef Hoskinson:

“Het maakt niet uit hoe vaak VC-munten, cryptomedia of Ethereum-fans verklaren dat we dood zijn, irrelevant zijn of hebben gefaald, we herinneren hen er altijd aan dat Cardano hier is om te blijven.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!