De eerste spot Bitcoin (ETF) van Europa genoteerd op Euronext Amsterdam

Het in Londen gevestigde Jacobi Asset Management heeft bijna twee jaar nadat het voor het eerst werd goedgekeurd. De eerste spot bitcoin exchange-traded fund (ETF) van Europa genoteerd op Euronext Amsterdam. Jacobi’s FT Wilshere Bitcoin ETF staat onder toezicht van de Guernsey Financial Services Commission (GFSC) en zal worden verhandeld onder het tickersymbool “BCOIN”.

Crypto-investeerders hebben al twee jaar reikhalzend uitgekeken naar de goedkeuring van een op Bitcoin gebaseerde ETF op de Amerikaanse markt. De Bitcoin-prijs lijkt echter niet veel belang te hechten aan deze ontwikkeling. Niettemin zou de recente stap van de EU met haar MiCA-regulering voor cryptocurrencies samen moeten worden gelezen met de duidelijkheid die het op het gebied van regelgeving brengt. Na Azië neemt de regio van de EU ook afscheid van haar negatieve benadering van cryptocurrencies.

Volgens een vandaag door Jacobi gemaakte aankondiging wordt de bewaardienst voor het fonds verzorgd door Fidelity Digital Assets en treedt het handelsbedrijf Flow Traders op als market maker. Jacobi kreeg oorspronkelijk goedkeuring voor het fonds in oktober 2021 en was van plan om het in 2022 te noteren. Chaotische ontwikkelingen, zoals het instorten van het Terra-ecosysteem en het faillissement van de cryptobeurs FTX, hadden echter een negatieve invloed op de industrie en leidden tot uitstel van de notering.

Welke voordelen brengt dit voor cryptocurrencies?

Crypto-producten die op de aandelenmarkt worden verhandeld (ETP’s) waren al gelanceerd via 21Shares. Jacobi verkreeg echter toestemming voor de notering van de eerste Spot Bitcoin ETF. Terwijl ETF-aandeelhouders een deel van de onderliggende aandelen hebben, bezitten ETN-investeerders een schuldbewijs.

Jacobi verklaarde dat zijn ETF niet kan worden versterkt of derivaten kan gebruiken in tegenstelling tot ETN’s. Ondanks tientallen aanvragen die de afgelopen jaren bij de Securities and Exchange Commission (SEC) zijn ingediend en allemaal werden afgewezen, betekent de notering dat Europa een spot Bitcoin ETF zal hebben die verhandeld wordt voordat dit in de VS gebeurt.

Gekwalificeerde investeerders in de EU-regio kunnen nu eenvoudig investeren in de koning der cryptocurrencies via de beveiliging van Fidelity en Jacobi.

Wat is dan de status van het goedkeuringsproces voor de spot Bitcoin ETF in de VS?

Er is nog een lopende zaak van Grayscale en volgens functionarissen zal de zaak voor het einde van dit jaar worden afgerond. Het zou geen zin hebben voor de SEC om een beslissing te nemen die in strijd is met wat het in de rechtbank verdedigt voordat deze zaak is afgerond. Daarom zullen investeerders moeten wachten op de uitkomst van de GBTC-zaak. De spot Bitcoin ETF’s die in januari en maart worden beoordeeld, zullen hun definitieve goedkeuringsdata hebben, en medio maart zal de SEC één of meerdere aanvragen goedkeuren. De meeste experts verwachten niet dat de SEC de aanvragen als geheel zal afwijzen, gezien de afronding van “surveillance-sharing” overeenkomsten, inclusief die van BlackRock.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!