Ethereum staking ETP galanceerd in Europa

’s Werelds eerste op de beurs verhandelde Ethereum-stakingsproduct is gelanceerd op de Nasdaq Stockholm-beurs op woensdag. De CEO van Vitune, Christopher Kock, gaf het volgende aan:

“We zijn erg blij om een 100% fysiek ondersteund Ethereum-product te introduceren dat geïntegreerd is met staking.

Er is een groeiende vraag naar Ethereum (ETH)-beleggingsalternatieven in de Noordse landen en door dit product op de markt te brengen, kunnen we zowel institutionele beleggers als particuliere beleggers bedienen.”

Virtune is een Zweedse digitale vermogensbeheerder die wordt gereguleerd door de Zweedse Financiële Toezichtsautoriteit. Ze exploiteren al de Virtune Crypto Top 10 Index ETP en hebben nu net het Ethereum-stakingsproduct gelanceerd dat op de beurs wordt verhandeld.

De Virtune Staked Ethereum ETP SEK heeft de afgelopen 24 uur $100.000 aan handelsvolumes verwerkt met een marktkapitalisatie van $500.000.

Kleine bedragen voor de crypto-markt, maar het is net gelanceerd en de Noordse markt is niet bijzonder groot. Ze banen de weg en de rest van Europa zal waarschijnlijk volgen, aangezien er al tal van crypto ETP’s worden verhandeld op Deutsche Börse en andere Europese beurzen. Virtune gaf aan:

“Door staking op te nemen, biedt deze ETP investeerders tot 5% extra jaarlijks rendement op hun ETP Ethereum-belegging.”

Het staken is niet-bewaargevend, waarbij Virtune gebruikmaakt van Coinbase Custody Trust Company, terwijl Flow Traders fungeert als market maker. Ze rekenen een jaarlijkse beheersvergoeding van 1,40%, wat betekent dat het effectieve rendement van staking 3,6% zal zijn. Veel beter dan nul, zoals momenteel het geval is bij gewone Ethereum ETP’s.

Naarmate er meer van deze stakings-ETP’s worden gelanceerd, kan het zinvol zijn om ze te kopen voor het rendement bovenop mogelijke prijsstijgingen, vooral als je hoe dan ook van plan bent ETH te kopen.

Het staken van ETH brengt echter extra risico’s met zich mee, omdat het gestaakte kapitaal kan worden verminderd als de stakingoperator per ongeluk een fout maakt of anderszins door het Ethereum-netwerk als ‘kwaadaardig’ wordt beschouwd. Voor deze ETP wordt het staken echter professioneel beheerd door Coinbase.

Het Exchange Traded Product (ETP) is bovendien effectief een ETF, omdat het 100% wordt ondersteund door werkelijke spot-ETH en in dit geval spot staking ETH.

Er zijn enkele ietwat arcane verschillen tussen een ETP en een ETF, in zoverre dat de ETP een schuldverplichting is, maar praktisch gezien is dit vrijwel een gereguleerde Ethereum-staking ETF die in Europa wordt verhandeld, terwijl de Verenigde Staten aarzelen over een eenvoudige Bitcoin ETF.

Dat betekent dat voor het eerst ooit de traditionele financiële markt in Europa een rendementsgenererende crypto krijgt in de vorm van aandelen, met een jaarlijks APR-rendement van 3,6% dat elk dividend van aandelen ver overtreft.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!