Bitcoin-miners kunnen het zwaar krijgen bij de volgende halvering, aldus rapport

De hashsnelheid van Bitcoin (BTC) blijft nieuwe recordhoogtes bereiken, omdat de concurrentie tussen miners escaleert in aanloop naar het volgende halveringsevenement, verwacht in het tweede kwartaal van 2024, aldus een onderzoeksrapport van JPMorgan (JPM) op donderdag.

De halvering zal de beloningen voor het genereren van nieuwe Bitcoins verminderen van 6,25 BTC naar 3,125 BTC, wat “een verlaging van de inkomsten voor miners impliceert en tegelijkertijd de productiekosten van Bitcoin verhoogt,” aldus het rapport. De auteurs van rapport voegde het onderstaande hieraan toe:

“Terwijl de Bitcoin halvering wordt gezien als een positieve factor voor de bitcoin prijs, aangezien de productiekosten historisch gezien fungeerden als een bodem, vormt het een uitdaging voor Bitcoin-miners.”

Hashsnelheid verwijst naar het totale gecombineerde rekenvermogen dat wordt gebruikt om te minen en transacties te verwerken op een Proof-of-Work blockchain zoals Bitcoin. JPMorgan zei dat miners met lagere elektriciteitskosten het gemakkelijker zullen hebben om te overleven, terwijl miners met hogere energiekosten mogelijk moeite zullen hebben na de halvering.

De bank schat namelijk dat een verandering van 1 cent per kilowattuur (kWh) in de elektriciteitskosten een verandering van $4.300 in de productiekosten van bitcoin kan veroorzaken. Na de halvering zou deze gevoeligheid verdubbelen naar $8.600, waardoor “de kwetsbaarheid van producenten met hogere kosten wordt vergroot.”

De sterke stijging in de hashsnelheid duidt op toenemende concurrentie tussen Bitcoin-miners, waarbij meer mining rigs worden ingezet, aldus het rapport. Het is onwaarschijnlijk dat de hashsnelheid na het halveringsevenement op hetzelfde tempo zal blijven stijgen “zonder een aanhoudende stijging van de bitcoin prijs boven de productiekosten of een grote toename van transactiekosten die de verlaging van de beloningen voor het genereren van nieuwe bitcoins zou kunnen compenseren,” voegde het rapport toe.

De verhoogde concurrentie onder Bitcoin-miners resulteert in een grotere inzet van mining rigs en een recordhoogte in de hashsnelheid. JPMorgan waarschuwt echter dat de aanstaande halvering, die de beloningen verlaagt en de productiekosten verhoogt, een uitdaging zal vormen voor miners. Miners met hogere energiekosten kunnen na de halvering moeilijkheden ondervinden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!