Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Bitcoin on-chain metrics laten fase 1 van bull-run zien

Uit de laatste analyse blijkt dat langetermijnhouders weer tot leven komen naarmate de BTC-prijs stijgt. In een tweet op 13 juli onthulde Philip Swift, de maker van de on-chain gegevensbron Look Into Bitcoin, het klassieke gedrag van een bull-markt onder “oudere” BTC-investeerders.

De huidige prijscyclus van Bitcoin kan verdeeldheid zaaien over hoe hoog de BTC-prijs kan stijgen, maar één ding is zeker: hodler-gedrag blijft hetzelfde. Dankzij de meer dan verdubbeling van BTC/USD in 2023 is de on-chain bestedingsnelheid gestegen, wat wijst op winstneming.

Met het uploaden van een grafiek van de Value Days Destroyed (VDD) Multiple suggereerde Swift dat de huidige cyclus op dit punt nauwelijks verschilt van eerdere cycli. “Toegenomen volume van on-chain bestedingen laat zien waar we ons nu bevinden in de cyclus,” staat er in een begeleidende opmerking op Twitter.

VDD is gebaseerd op de bestaande Coin Days Destroyed (CDD) metric, die periodes van inactiviteit meet telkens wanneer een hoeveelheid BTC on-chain wordt verplaatst. Het neemt CDD-gegevens en houdt rekening met de huidige BTC-prijs, en de multiple vergelijkt vervolgens het 30-daagse resultaat met het 365-daagse gemiddelde.

“Het kan aangeven wanneer oudere munten snel op de markt komen om te worden verkocht,” legt Swift uit in een instructiegids op Look Into Bitcoin. “Dit gebeurt meestal wanneer langetermijndeelnemers winst willen nemen wanneer de prijs versnelt in grote bull-markt cycli.” De VDD Multiple meet op dit moment 1.32, net achter de piek van 1.37 die in april 2023 werd bereikt. Voor Swift is dit een duidelijk teken van een “eerste fase van de bull-markt”.

Als reactie hierop noemde Checkmate, hoofdanalist on-chain bij datafirma Glassnode, de bevindingen “opmerkelijk”. Hij zei het onderstaande

“Het is opmerkelijk hoe consistent de cycli zijn. Mensen reageren hetzelfde, gegeven vergelijkbare prikkels.”

Gegevens van Glassnode onderstrepen ondertussen hoe verleidelijk het zou kunnen zijn voor verschillende soorten hodlers om op dit moment hun winst te verzilveren. De Market Value to Realized Value (MVRV)-ratio van Bitcoin voor langetermijn- en kortetermijnhouders (LTHs en STHs) laat zien dat beide soorten investeerders aanzienlijk in de plus staan.

LTH-munten – gedefinieerd als munten die minstens 155 dagen inactief zijn – zijn gezamenlijk 1,52 keer meer waard dan toen ze voor het laatst werden verplaatst. Voor de equivalent van STH is dit aantal 1,12.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!