Senatoren in de VS presenteren regelgevend kader voor digitale assets

Amerikaanse senatoren Cynthia Lummis en Kirsten Gillibrand zullen vandaag een nieuw wetsvoorstel indienen om cryptocurrencies en andere digitale activa in het land te reguleren. Lummis en Kirsten zullen hun Responsible Financial Innovation Act opnieuw voorstellen te midden van het voortdurende debat over de toekomst van de regelgeving voor digitale activa.

Het nieuwste wetsvoorstel voor digitale activa heeft tot doel de meeste crypto-activa te classificeren als grondstoffen, vergelijkbaar met goud. Er is onduidelijkheid in de sector over welke financiële toezichthouder cryptocurrencies zou moeten reguleren – de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) of de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Beide toezichthouders hebben stappen ondernomen tegen crypto-bedrijven die de wetten overtreden die onder toezicht staan van deze toezichthouders. Terwijl Coinbase wordt aangeklaagd door de SEC, wordt Binance ook geconfronteerd met een rechtszaak van de CFTC.

Het voorgestelde wetsvoorstel zal naar verwachting eigenhandel verbieden. Iemand met kennis van het voorgestelde wetsvoorstel onthulde dat als de wetgeving wordt aangenomen, het crypto-exchanges zou dwingen om de activa van klanten in trustrekeningen van derden te bewaren. Het zou ook exchanges verbieden om aan eigenhandel te doen, meldde Wired.

Eigenhandel is wanneer exchanges handelen met fondsen op hun eigen platform. Het wetsvoorstel zou naar verluidt ook de mogelijkheid van crypto-uitleners verbieden om crypto-activa te financieren met onderpand dat al is beloofd voor verschillende leningen. De Republikeinse senator Cynthia Lummis zei het volgende:

“Het is cruciaal om digitale activa in bestaande wetgeving te integreren en de efficiëntie en transparantie van deze activaklasse te benutten, terwijl risico’s worden aangepakt… Naarmate deze sector blijft groeien, is het essentieel dat het Congres zorgvuldig wetgeving opstelt die innovatie bevordert en consumenten beschermt tegen kwaadwillende actoren.”

De pro-crypto-senator uit Wyoming bevestigde dat de SEC en andere instanties zijn geraadpleegd om wijzigingen in het wetsvoorstel aan te brengen. “Ze hebben het gezien. We hebben hen gevraagd om het aan te passen, en we hebben enkele van hun wijzigingen opgenomen,” zei ze. Lummis maakt zich nog steeds zorgen dat de SEC en andere instanties zullen proberen het wetsvoorstel tegen te houden. Ze voegde eraan toe:

“Na al onze inspanningen om met hen in contact te komen en met hen samen te werken, wil ik niet dat ze op het laatste moment hun veto uitspreken over dit wetsvoorstel.”

Verschillende Republikeinse wetgevers hebben openlijk bezwaar gemaakt tegen SEC-voorzitter Gary Gensler vanwege zijn benadering van de regulering van de crypto-sector. Zoals eerder gemeld, heeft een groep Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel ingediend om Gary Gensler te ontslaan en andere hervormingen bij de SEC door te voeren. Tot nu toe heeft de SEC meer dan 60 cryptocurrencies als effecten beschouwd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!