Stability AI CEO: Menselijke programmeurs over vijf jaar uitgestorven

In een recent interview deed Emad Mostaque, de oprichter en CEO van Stability AI, een prikkelende voorspelling over de toekomst van programmeren: “Over vijf jaar zullen er geen menselijke programmeurs meer zijn.” Mostaque’s visie omvat een nabije toekomst waarin kunstmatige intelligentie (AI) een centrale rol speelt bij het vormgeven van onze wereld.

Mostaque’s bewering wordt ondersteund door gegevens verkregen van GitHub, waaruit blijkt dat maar liefst 41% van alle code momenteel AI-gegenereerd is. Deze statistiek benadrukt de groeiende populariteit en invloed van AI in het programmeerlandschap. Stability AI zelf heeft grote vooruitgang geboekt op dit gebied en heeft binnen drie maanden meer populariteit verworven dan toonaangevende cryptocurrencies Bitcoin en Ethereum op GitHub.

Stability AI staat bekend om zijn flagship-project, Stable Diffusion, een open-source beeldgenerator die wereldwijd wordt erkend als de meest populaire ter wereld. Maar het ambitieniveau van het bedrijf reikt verder dan beeldgeneratie. Ze zijn actief betrokken bij uiteenlopende projecten, variërend van eiwitvouwing en DNA-analyse tot chemische reacties, taalmodellen en audiovisuele gegevensverwerking. Hun ultieme doel is het leggen van de basis voor een “society OS” – een uitgebreid platform dat verschillende maatschappelijke behoeften aanpakt.

Mostaque voorziet een paradigma-verandering in communicatie en toegang tot informatie binnen het komende jaar. Hij voorspelt dat AI-modellen, zoals ChatGPT, volledig aanwezig zullen zijn op mobiele telefoons, waardoor de behoefte aan een internetverbinding verdwijnt. Deze vooruitgang heeft het potentieel om onze conversatie-interacties te revolutioneren en naadlozere en meeslependere ervaringen mogelijk te maken.

Stability AI erkent de zorgen over de impact van AI op de samenleving en gaat deze actief aan door zich te committeren aan transparantie en het democratiseren van toegang tot AI-technologie. Ze streven ernaar gepersonaliseerde modellen te bouwen die individuen, bedrijven en culturen in staat stellen AI-systemen te ontwikkelen die hun unieke verhalen en perspectieven weerspiegelen. Door AI te decentraliseren, streeft Stability AI ernaar ervoor te zorgen dat deze transformerende technologie ten goede komt aan individuen en hen niet tegenwerkt, in lijn met de ethiek van cryptocurrency.

Hoewel zorgen over baanzekerheid natuurlijk opkomen bij snelle AI-ontwikkelingen, neemt Mostaque een optimistischer standpunt in. Net zoals Ethereum medeoprichter Vitalik Buterin Ethereum beschouwde als een schepper van betere banen, gelooft Mostaque dat AI het menselijk potentieel zal vergroten in plaats van uit te roeien. Door mensen waardevolle informatie te verstrekken, heeft AI de kracht om de wereld positief te veranderen.

Emad Mostaque, de CEO van Stability AI, voorspelt een toekomst waarin menselijke programmeurs binnen vijf jaar overbodig worden. Met de groeiende prevalentie van AI-gegenereerde code en het indrukwekkende portfolio van projecten staat Stability AI op de voorgrond van AI-innovatie. Door AI te decentraliseren, transparantie te bevorderen en toegang tot technologie te democratiseren, streeft Stability AI ernaar ervoor te zorgen dat AI individuen en de samenleving als geheel ten goede komt. In plaats van de AI-revolutie te vrezen, ziet Mostaque het als een katalysator voor positieve verandering en een mogelijkheid voor menselijk potentieel.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!