Japan kan profiteren van ontbrekend regelgevend kader VS

Het recente ineenstorten van FTX, ooit een toonaangevende wereldwijde virtuele tokenbeurs, heeft zorgen doen ontstaan over een vergelijkbare neergang in andere landen, waaronder Japan. Desondanks zien sommige insiders uit de Japanse industrie de turbulentie in de Verenigde Staten als een kans voor Japan om zijn positie in de crypto-wereld te versterken, gezien het gevestigde wettelijke kader voor de sector.

Japan was een vroege aanhanger van wetgeving rond crypto en zijn robuuste regelgevende aanpak is gevormd door eerdere ervaringen met grote mislukkingen van crypto-exchanges, zoals Mt. Gox en Coincheck.

De wetten van het land vereisen dat cryptocurrency-exchanges zich registreren bij de overheid, jaarlijkse rapporten indienen en voldoen aan strenge maatregelen om witwassen van geld en financiering van terrorisme te voorkomen. Deze regelgeving kreeg aanvankelijk kritiek omdat ze te streng werd bevonden, maar ze hebben hun waarde bewezen door investeerders te beschermen tijdens het FTX-debacle.

De Amerikaanse crypto-industrie is geschud door recente acties van de Securities and Exchange Commission (SEC), die haar harde optreden tegen de sector heeft opgevoerd. De SEC heeft rechtszaken aangespannen tegen twee van ’s werelds grootste crypto-exchange-operators, Binance en Coinbase, op verschillende aanklachten, waaronder de niet-geregistreerde aanbieding en verkoop van effecten. Dit heeft een waas van onzekerheid geworpen over de toekomst van de Amerikaanse crypto-industrie.

Ondanks het harde optreden in de VS blijft de Japanse crypto-sector optimistisch. Noriyuki Hirosue, hoofd van de in Tokio gevestigde cryptocurrency-exchange Bitbank en voorzitter van de Japan Cryptoasset Business Association, gelooft dat de aanscherping van de regelgeving in de VS niet noodzakelijkerwijs in Japan zal worden gerepliceerd.

Japan heeft ook een wettelijk kader geïntroduceerd voor stablecoins, virtuele tokens waarvan de waarde vaak wordt gedekt door traditionele fiat-valuta of grondstoffen om stabiele prijzen te behouden.

De herziene Payment Services Act, die recentelijk van kracht is geworden, staat het gebruik van geregistreerde stablecoins voor betalingen toe. Hiermee heeft Japan een voorsprong op andere landen wat betreft regelgeving voor stablecoins, aldus Noritaka Okabe, hoofd van JPYC, een in Tokio gevestigde start-up die zijn eigen stablecoins uitgeeft.

Desondanks heeft Japan nog steeds uitdagingen, zoals het vriendelijker maken van de belastingregels voor bedrijven. Op dit moment worden winsten uit de verkoop van virtuele valuta beschouwd als divers inkomen voor individuen, waarbij het maximale belastingtarief is vastgesteld op 55%, vergeleken met het vaste tarief van 20% voor kapitaalwinsten en dividenden uit aandelen.

Ondanks deze obstakels trekt Japan wereldwijde aandacht met steeds meer internationale crypto-gerelateerde conferenties die in het land plaatsvinden. Terwijl de overheid web3 bevordert, een term die verwijst naar gedecentraliseerde webdiensten met blockchains, niet-vervangbare tokens en crypto-assets als belangrijke elementen, is Japan klaar om innovatie in de crypto-sector te faciliteren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!