EU bereikt belangrijk mijlpaal in regelgeving omtrent bankkapitaal

De Europese Unie (EU) heeft een belangrijke mijlpaal bereikt door een politieke overeenkomst te bereiken over nieuwe bankkapitaalwetgeving, die regelgeving omvat voor crypto-activa. De overeenkomst is een reactie op zorgen over ongedekte cryptocurrencies die het traditionele financiële systeem binnenkomen, waardoor wetgevers beperkende maatregelen hebben voorgesteld.

De aankondiging van de overeenkomst werd gedaan via een tweet van de Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement. De overeenkomst werd gesmeed na een bijeenkomst met vertegenwoordigers van het Europees Parlement, nationale regeringen en de Europese Commissie, die de voorgestelde regels aanvankelijk in 2021 introduceerde. Het onderstaande werd op Twitter gemeld:

“Op dinsdag 27/06 hebben onderhandelaars van @EP_Economics een akkoord bereikt over wijzigingen in de kapitaalvereistenverordening en -richtlijn.”

Om de wetgeving van kracht te laten worden, moet deze worden goedgekeurd via een stemprocedure door de lidstaten in de Raad van de EU en door wetgevers, wat een tijdrovend proces kan zijn dat enkele maanden kan duren. Naast de regelgeving voor crypto-activa introduceert de politieke overeenkomst ook uitgebreide en controversiële wijzigingen in de beoordeling van risico’s die verband houden met bedrijfs- en woningleningen.

De Zweedse minister van Financiën Elisabeth Svantesson, die namens de lidstaten van de EU de onderhandelingen voorzat, benadrukte dat de nieuwe regels tot doel hebben de kracht en veerkracht van banken die binnen de Unie opereren te verbeteren. In de verklaring van de Raad werd de opname bevestigd van een “overgangsregime voor prudentieel toezicht op crypto-activa”, maar er werden geen nadere details verstrekt.

Terwijl het Bazels Comité voor Bankentoezicht wereldwijde normen voor de regulering van crypto-banking afrondt, suggereren de eerste details een compromisloze aanpak met een maximale risicoweging van 1.250% toegekend aan vrij verhandelbare cryptocurrencies. Dit betekent dat banken één euro kapitaal moeten aanhouden voor elke euro aan bitcoin (BTC) of ether (ETH) die ze bezitten, wat weinig prikkels biedt voor marktdeelname. Europese parlementsleden uiten de wens om deze maatregelen eerder dan later in te voeren.

Tijdens de besprekingen heeft de Europese Commissie een compromisvoorstel geïntroduceerd dat de strenge houding ten opzichte van gereguleerde stablecoins enigszins versoepelt. Dit voorstel heeft steun gekregen van EU-regeringen, die ook moeten instemmen met de goedkeuring van de wet.