XRP voegt bijna $3 miljard toe aan marktkapitalisatie door stijging in adresactiviteit

In een opmerkelijke opleving na de marktdaling van vorig jaar heeft de cryptocurrency XRP recentelijk bijna $3 miljard aan marktkapitalisatie toegevoegd. De prijs van XRP, die zwaar is beïnvloed door de voortdurende juridische strijd tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), heeft interesse van investeerders gewekt te midden van een bredere marktherstel, wellicht doordat Brad Garlinghouse, CEO van Ripple Labs, onlangs aangaf dat de rechtszaak binnen enkele weken besloten zal worden.

XRP prijs stijgt meer dan 10% in één week

In de afgelopen week is de waarde van XRP echter met meer dan 11% gestegen en heeft het de grens van $0,5 overschreden. Op het moment van schrijven wordt de cryptocurrency verhandeld tegen $0,519 per token, nadat deze in de afgelopen 24 uur met ongeveer 2% is gestegen.

Naarmate de prijs van de cryptocurrency stijgt, stijgt ook de marktkapitalisatie, die in slechts enkele dagen is gestegen van ongeveer $24,1 miljard naar $26,8 miljard, doordat investeerders steeds meer interesse tonen in de munt.

Opmerkelijk genoeg merkte prominente crypto-advocaat John E. Deaton eerder deze week op dat hij gelooft dat de prijs van XRP op $0,48 laag was en dat velen die aarzelen om het nu te kopen het zullen kopen boven de $1-grens. Volgens hem zou er rond $2 per token FOMO (Fear of Missing Out) kunnen ontstaan.

XRP Ledger ziet stijging in activiteit

Achter de stijging van XRP kunnen verschillende factoren schuilgaan, waaronder de XRP Ledger, het eigen netwerk van XRP, dat in slechts twee dagen de tweede en derde grootste activiteit van adressen ooit heeft gezien. Het evenement zou mogelijk aankomende ingrijpende veranderingen in de marktpositie van het netwerk kunnen betekenen.

Het aantal adressen dat interactie heeft met het netwerk is recentelijk gestegen tot een ongekend aantal van 490.000, volgens het on-chain analytics bedrijf Santiment. Het aantal van 490.000 komt in de buurt van de grootste ooit geregistreerde piek op 18 maart, die een opmerkelijke stijging van 45% in de XRP prijs veroorzaakte gedurende de daaropvolgende tien dagen.

Rechtszaak kantelt richting Ripple

De redenen achter de pieken in adresactiviteit op de XRP Ledger zijn niet duidelijk, hoewel de cryptocurrency eerder deze maand in prijs steeg op basis van rapporten dat de zaak van de SEC tegen Ripple Labs, een belangrijke speler in het ecosysteem van de cryptocurrency, nu in het voordeel van het fintechbedrijf kantelt.

Zo heeft rechter Analisa Torres de toezichthouder bevolen documenten openbaar te maken die verband houden met een toespraak uit 2018 van William Hinman, de voormalige directeur van Corporation Finance voor de SEC. In zijn toespraak verklaarde Hinman zijn visie dat Ether ($ETH), de op één na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, geen effect is volgens de Amerikaanse wetgeving.

Het vonnis staat de SEC toe om persoonlijke informatie van individuen in de documenten te schrappen, maar verwerpt verder het beroep van de SEC op privilege over de documenten en willigt enkele verzoeken van Ripple in om bepaalde informatie te schrappen, zoals contracten, financiële gegevens en andere details, maar wijst andere verzoeken af die als “te ruim” worden beschouwd, met name die met betrekking tot XRP, de cryptocurrency die geassocieerd is met Ripple.

De openbaarmaking van de documenten kan gevolgen hebben voor de juridische status van XRP. Tevens heeft Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, recentelijk zijn optimisme uitgesproken dat de rechtszaak binnen de komende weken opgelost zal worden, wat ook voor de hernieuwde interesse gezorgd kan hebben.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!