Mastercard ziet blockchain als een toevoeging voor het financiële systeem

Betalingsgigant Mastercard heeft geconstateerd dat crypto en blockchain nuttig zijn en veel meer waarde kunnen bieden aan de financiële sector als geheel, maar alleen als ze de beveiligings- en gebruiksvriendelijkheidsproblemen aanpakken om vertrouwen op te bouwen.

Raj Dhamodharan, uitvoerend vicepresident (EVP) en hoofd crypto en blockchain bij Mastercard, sprak tijdens een evenement voor Noord-Amerikaanse innovatiedag en zei dat de nieuwe technologieën van blockchain en crypto wereldwijd steeds populairder worden. Dhamodharan merkte echter op dat het gebrek aan beveiliging en complexe gebruikersinteracties de gebruiksmogelijkheden en nut van deze technologieën beperken.

Daarom betoogde hij dat hoewel crypto-technologie de mogelijkheid heeft om kapitaal en waarde op te slaan en te verplaatsen, deze gebruiksmogelijkheden beperkt zijn wanneer veiligheid en eenvoud geen prioriteit hebben. De EVP werd geciteerd met de woorden:

“Vertrouwen in het blockchain-ecosysteem opbouwen is een cruciale stap om het volledige potentieel te realiseren.”

Op dezelfde manier zei Johan Gerber, EVP van beveiliging en cyber-innovatie het volgende:

“Wat je nodig hebt voor deze technologie om wereldwijd schaalbaar te worden, is interoperabiliteit en de onderliggende beveiliging van vertrouwen.”

Als deze belangrijke punten worden bereikt, stelde Dhamodharan, wordt het veel gemakkelijker voor verschillende bedrijven, zowel traditionele als nieuwe spelers, om toe te treden tot de Web3-industrie en ermee te werken. Er komt kapitaal en talent naar de industrie, en er is veel innovatie te zien, maar de technologie heeft volgens Dhamodharan nog meer potentieel. Hij zei hierover het volgende:

“Mensen kijken naar crypto en zien het als een investering, maar er is een hele sector die veel nuttiger is voor de financiële sector als geheel. De technologie zelf heeft veel belofte.”

Gerber voegde eraan toe dat Mastercard “een technologisch fundament wil bieden dat iedereen, van kleine startups tot grote financiële instellingen, in staat stelt om te innoveren en voort te bouwen.”

Mastercard is echter niet nieuw in de branche. De afgelopen maanden zijn er verschillende ontwikkelingen aangekondigd. Zo werd in oktober vorig jaar gemeld dat het bedrijf een nieuwe software, Crypto Secure, heeft gelanceerd, aangedreven door CipherTrace, bedoeld om banken te helpen transacties van frauduleuze crypto-exchanges te identificeren en stop te zetten.

Diezelfde maand zei Dhamodharan dat we “binnenkort” cryptocurrencies net zo naadloos zouden kunnen uitgeven als contactloze kaartbetalingen, maar dat dit ontwikkelingen zou vereisen op een aantal belangrijke gebieden, waaronder crypto-kaarten, serviceproviders en gemakkelijkere omzetting van crypto naar fiat voor betalingen.

In november betoogde CEO Michael Miebach daarnaast dat het “volledig mogelijk” is dat iedereen op een dag met Bitcoin (BTC) betaalt, “maar ik denk dat het nog een lange weg te gaan is voordat crypto mainstream wordt.”

Ook lanceerde Mastercard in november Start Path Crypto, een wereldwijd betrokkenheidsprogramma om blockchain-, crypto- en digitale activastartups te helpen groeien. Ondertussen kondigde het bedrijf in juni 2022 aan dat het de handel in non-fungible tokens (NFT’s) zou mogelijk maken voor verschillende crypto-ecosysteemplatforms, waaronder marktplaatsen, metaverse-gamingtitels en Web3-infrastructuurproviders.

En in februari van dit jaar deed Satvik Sethi, voormalig NFT-productleider bij Mastercard, een unieke aankondiging: hij verraste de NFT-gemeenschap door zijn ontslagbrief als een open-editie NFT op Ethereum te laten slaan via het digitale verzamelprotocol Manifold.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!