G7 wil CBDC’s brengen naar ontwikkelingslanden

De organisatie van de Groep van Zeven (G7) streeft ernaar om ontwikkelingslanden te helpen bij het invoeren van centrale bank digitale valuta (CBDC’s) volgens internationale normen.

Tijdens een recente toespraak ter voorbereiding op de voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank in 2023, onthulde Masato Kanda, de hoogste valutadiplomaat van Japan, dat deze stap een van de belangrijkste thema’s van de G7-discussies zal zijn, naast andere ernstige kwesties zoals de Russische invasie van Oekraïne.

Kanda merkte verder op dat de G7 uitdagingen kan aanpakken waarmee de wereldwijde gemeenschap wordt geconfronteerd. Dit tracht te worden gedaan met de snelle ontwikkeling van digitale technologieën door ontwikkelingslanden gedetailleerde richtlijnen te geven om CBDC’s te ontwikkelen. Kanda gaf het volgende aan:

“We moeten risico’s aanpakken van de ontwikkeling van CBDC’s door factoren zoals passende transparantie en goed bestuur te waarborgen.”

“Als prioriteit van dit jaar zal de G7 overwegen hoe ze ontwikkelingslanden het beste kunnen helpen bij het invoeren van CBDC’s in overeenstemming met passende normen, inclusief het G7-beleidsprincipe voor retail-CBDC.”

De G7 is een organisatie van ’s werelds zeven grootste zogenaamde ‘geavanceerde’ economieën, bestaande uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Op woensdag zou Japan een vergadering van financiële leiders van de G7 voorzitten in Washington om de wereldeconomie en financiële markten, de versterking van toeleveringsketens en de Oekraïne-crisis te bespreken, volgens een rapport van Reuters.

Met de snelle ontwikkeling van digitale activa en de opkomst van CBDC’s blijven regeringen over de hele wereld worstelen met de enorme implicaties van crypto voor hun respectieve economieën en financiële systemen.

De Japanse minister merkte op dat de opkomst van digitale technologie ook nieuwe uitdagingen heeft geïntroduceerd, zoals cyberbeveiliging, de verspreiding van misinformatie, sociale en politieke verdeeldheid en het risico op destabilisatie van financiële markten.

Hij beweerde dat de ongekende ineenstorting van de cryptocurrency exchange FTX, die actief was in meer dan 100 verschillende rechtsgebieden, ‘een ernstige wake-up call’ was voor beleidsmakers om regelgeving over grenzen heen te creëren.

“Voor crypto-activa zijn er enigszins verschillende opvattingen tussen landen. Maar het consensus is zeker dat we meer regelgeving nodig hebben, met name na de FTX-schok.”

CBDC’s zijn digitale valuta uitgegeven door centrale banken en gekoppeld aan fiat-valuta’s. Momenteel bevinden 65 landen zich in het vergevorderde stadium van de ontwikkeling van CBDC’s en hebben meer dan twintig centrale banken hun proefprojecten gelanceerd, waaronder China, Brazilië, Japan en Rusland.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!