Liquiditeit van Bitcoin bereikt laagste punt in 10 maanden

De marktliquiditeit van Bitcoin (BTC) is gedaald naar het laagste punt in 10 maanden, ondanks een bullish kwartaal wat betreft prijswinst. De droogte van de liquiditeit wordt deels toegeschreven aan de bankrun in de Verenigde Staten en de voortdurende regelgevende acties op crypto-bedrijven. Het onderstaande werd op Twitter aangegeven door Conor Ryder:

“De liquiditeitssituatie in crypto is verslechterd na de bankangsten deze maand. Ik dook in verschillende liquiditeitsmetrieken om een update te geven over alles wat met crypto-liquiditeit te maken heeft.”

De liquiditeit van $BTC is gedaald naar het laagste punt in 10 maanden omdat market makers geen toegang meer hebben tot USD-betalingsrails. De BTC-prijs heeft in 2023 een stijging van 45% geregistreerd, waardoor het een van de best presterende activa is. De prijswinsten komen tijdens een dreigende financiële crisis op de traditionele financiële markt, waar aandelen en obligaties een van hun slechtste jaren hebben gezien. De financiële crisis heeft een bankrun in de VS veroorzaakt, waarbij verschillende top-bankgiganten zijn ingestort.

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

De bankencrisis heeft ook rechtstreeks invloed gehad op het crypto-ecosysteem, waarbij de instorting van crypto-vriendelijke banken zoals Silicon Valley en Signature de USD-betalingsrails heeft afgesneden, wat heeft geleid tot een liquiditeitscrisis, vooral op Amerikaanse exchanges.

De krapte in liquiditeit heeft ook geleid tot een verhoogde prijsvolatiliteit, waardoor handelaren meer kosten betalen voor slippage. Slippage verwijst naar het prijsverschil tussen de verwachte prijs van een transactie en de prijs waartegen deze volledig wordt uitgevoerd. Voor een verkooporder van $100.000 is de slippage voor het BTC-USD-paar op Coinbase in het begin van maart met 2,5 keer gestegen, terwijl de slippage van het BTC-USDT-paar op Binance in dezelfde periode nauwelijks is veranderd.

De liquiditeitscrisis heeft daarnaast geleid tot een hogere prijsvolatiliteit op Amerikaanse exchanges, waarbij het prijsverschil tussen BTC- en USD-paren drastisch is toegenomen in vergelijking met niet-Amerikaanse exchanges. Zo is de prijs van BTC op Binance.US volatieler dan de gemiddelde prijs over tien exchanges.

Conor Ryder, onderzoekshoofd van de data-analyse firma Kaiko, legde in een Twitter-thread de drastische impact uit van de liquiditeitscrisis op handelaren en de markt. Hij merkte op dat stablecoins USD-paren aan het vervangen zijn en hoewel dit de impact van de Amerikaanse bankproblemen vermindert, heeft het een nadelig effect op de liquiditeit in de VS. Hij voegde eraan toe dat dit indirect investeerders daar zal schaden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!