Alden waarschuwt voor een nieuwe bankencrisis

De populaire macrostrateeg Lyn Alden heeft beleggers gewaarschuwd dat het Amerikaanse banksysteem op honderden miljarden dollars aan niet-gerealiseerde verliezen zit. In een nieuwe nieuwsbrief legde Alden uit hoe de huidige bankencrisis anders is dan die van 2008, toen de Amerikaanse huizen- en financiële markten een wereldwijde recessie veroorzaakten.

Volgens Alden hebben banken vandaag de dag voornamelijk geïnvesteerd in Amerikaanse schuldbewijzen of obligaties tussen 2020 en 2021, toen de regering fiscale stimulering invoerde en de Fed de rentetarieven laag hield. Deze vastrentende effecten worden over het algemeen als veel veiliger beschouwd dan de subprime hypotheken die de banken bijna twee decennia geleden vasthielden.

Terwijl Alden aangaf dat staatsobligaties nominaal risicovrij zijn als ze tot de vervaldatum worden aangehouden, wijst de macro-expert op de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve in het afgelopen jaar als de oorzaak van de huidige bankencrisis. Zij gaf aan:

“De Federal Reserve heeft de rentetarieven verhoogd met de snelste absolute snelheid in decennia (een stijging van 4,49% in één jaar), en de snelste percentage snelheid aller tijden (van 0,08% tot 4,57% in één jaar, ofwel een 57x toename).”

De historische stijging van de rentetarieven heeft volgens Alden de rentetarieven de waarde van door Amerikaanse banken gehouden staatsobligaties aanzienlijk verlaagd. Staatsobligaties hebben de neiging om in waarde te dalen wanneer de rentetarieven stijgen. Oudere obligaties die zijn gekocht op een moment dat de rentetarieven laag waren, moeten nu concurreren met nieuwe staatsobligaties die hogere rendementen bieden vanwege de stijgende rentetarieven. Als gevolg hiervan blijven verkopers zitten met boekverliezen. Alden voegde toe:

“Na een jaar van snelle renteverhogingen zijn de prijzen van die vastrentende effecten nu lager dan toen banken ze kochten.

Met andere woorden, als ze een 10-jarige staatsobligatie kochten toen de rendementen 1,5% waren en vandaag 4% zijn, dan zullen die oudere staatsobligaties in termen van prijs met ongeveer 15-20% worden verdisconteerd door eventuele potentiële kopers.

Vanwege het kopen van zoveel effecten toen de rentetarieven laag waren en die nu zwaar zijn verdisconteerd als ze zouden worden verkocht, hebben banken veel niet-gerealiseerde verliezen. Meer dan $600 miljard aan niet-gerealiseerde verliezen, om precies te zijn.”

Banken kunnen deze verliezen op zich nemen en al hun investeringen terugkrijgen als de obligaties tot de vervaldatum behouden, aldus Alden. De huidige bankrun dwingt instellingen echter om deze instrumenten met een zware korting te verkopen om te voldoen aan de vraag van depositohouders.

Vorige week leed Silicon Valley Bank een bankrun en stortte in nadat het $1,8 miljard aan verliezen had onthuld, grotendeels als gevolg van de verkoop van Amerikaanse obligaties die veel van hun waarde verloren.