Voormalig minister van Financiën van België pleit voor “strikt verbod op cryptocurrencies”

Johan Van Overtveldt, lid van het Europees Parlement en voormalig Belgisch minister van Financiën, riep in een tweet op vrijdag op tot een verbod op cryptocurrencies in de nasleep van de onrust in de banksector.

Van Overtveldt, economisch woordvoerder van een groepering van 64 EU-wetgevers, deed deze uitspraken terwijl het Europees Parlement zich voorbereidt om te stemmen over historische crypto-licentieregels. Hij gaf het volgende aan:

De opmerkingen van Overtveldt komen op een moment dat de gevolgen van het falen van crypto-vriendelijke Silvergate en Silicon Valley Bank zich verspreidden naar de Europese markten, waaronder de recente problemen bij Credit Suisse, waardoor het gedwongen is om tot $53 miljard te lenen van de Zwitserse Nationale Bank.

Van Overtveldt vertegenwoordigt de rechtse Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), de op vier na grootste politieke groepering in het parlement, in de Commissie Economische en Monetaire Zaken. Hij was de Belgische minister van Financiën van 2014 tot 2018.

De 705 wetgevers van het parlement zullen volgende maand stemmen over de Markets in Crypto Assets-verordening, die een regelgevend kader zal bieden voor portemonnee-aanbieders en beurzen als ze de normen voor bestuur en consumentenbescherming volgen.

Van Overtveldt leidde het werk van het parlement aan een nieuwe wet om de handel in effecten op basis van gedistribueerde grootboektechnologie mogelijk te maken, en heeft eerder gezegd dat de technologie die ten grondslag ligt aan crypto “een groot potentieel” heeft om de productiviteit te verbeteren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!