EU zal pas in april stemmen over MiCA

De langverwachte regulering omtrent cryptocurrencies in de Europese Unie, Markets in Crypto Assets (MiCA), heeft vertraging opgelopen. Zo werd duidelijk dat er pas in april door het Europees Parlement over gestemd zal worden.

De vertraging is “technisch” en hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door problemen bij het vertalen van het bijna 400 pagina’s tellende bestand in de 24 officiële talen van het blok, vertelde een woordvoerder van het Europees Parlement.

Dit is echter niet de eerste keer dat de stemming in de plenaire vergadering van het Parlement verplaatst is. De vergadering zou eerder eind 2022 plaatsvinden, echter werd uitgesteld tot februari in november, ook vanwege vertaalproblemen.

MiCA is een van de eerste EU-reguleringen die toezicht houdt op de crypto-sector en heeft tot doel om wat beleidsmakers het “wilde westen van crypto-activa” noemen, te temmen. Het belangrijkste is dat MiCA regels opstelt voor de uitgifte van vergunningen aan bedrijven die cryptodiensten aanbieden in de EU. Daarnaast heeft het als belangrijk speerpunt de regulering van de uitgifte van stablecoins in de regio.

Nu de eindstemming is uitgesteld, moeten de Europese financiële toezichthouders langer wachten voordat ze kunnen beginnen met het opstellen van uitvoeringsregels. Instanties zoals de Europese Autoriteit voor effecten en markten en de Europese Bankautoriteit hebben 12 tot 18 maanden de tijd om de technische normen voor MiCA op te stellen zodra deze officieel zijn goedgekeurd.

MiCA is niet de enige regelgeving die is tegengehouden. De Transfer of Funds Regulation (TFR), die bedoeld is om samen met MiCA te worden geïmplementeerd, wordt ook uitgesteld tot dezelfde stemsessie in april. De TFR vereist dat crypto-overdrachten know-your-customer-informatie bevatten aan zowel de kant van de ontvanger als de ontvanger.

Sommige Europese landen hebben echter al strengere cryptoregulering voorafgaand aan MiCA, geïmplementeerd. Zo hebben crypto-bedrijven in Nederland tegenwoordig een licentie nodig om te opereren, iets waarvoor Binance onlangs nog een boete voor heeft ontvangen van De Nederlandsche Bank (DNB).