Zwitserse Nationale Bank zal, indien nodig, Credit Suisse ondersteunen

De Zwitserse Nationale Bank (SNB) en de Zwitserse toezichthouder op de financiële markt hebben gisteren een gezamenlijke verklaring uitgebracht over de stabiliteit van het Zwitserse banksysteem en over de situatie bij Credit Suisse. Ze schreven “dat de problemen van bepaalde banken in de VS geen direct risico vormen”.

De verklaring is naar verluidt geproduceerd op verzoek van Credit Suisse. In de verklaring wordt erkend dat Credit Suisse “de afgelopen dagen is beïnvloed door marktreacties”. De toezichthouders zeiden echter dat Credit Suisse aan alle kapitaal- en liquiditeitsvereisten voldoet, maar “indien nodig zal de SNB CS [Credit Suisse] van liquiditeit voorzien.”

Op 14 maart bevestigde Ulrich Körner, CEO van Credit Suisse Group, dat de bank conservatief gepositioneerd is tegen renterisico’s. Die dag gaf de bank “materiële zwakte in onze interne controle over financiële rapportage” toe, nadat de prestaties in 2022 de slechtste waren sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008.

De SBN-verklaring komt omdat de aandelen van Credit Suisse tijdens het begin van de handel op 15 maart plotseling daalden, tot 30% verloren, en tijdelijk werden stopgezet tijdens een zware uitverkoop. Tegelijkertijd werd de handel voor verschillende andere Europese banken stopgezet.

Ammar Al Khudairy, voorzitter van de Saoedische Nationale Bank, zei op 15 maart dat de Saoedische centrale bank – de grootste aandeelhouder van Credit Suisse, met 9,8% van haar aandelen – “absoluut geen” steun zou verlenen aan Credit Suisse.

Ambtenaren van de Europese Centrale Bank hebben contact opgenomen met de banken die onder hun toezicht staan ​​om te vragen naar hun blootstelling aan Credit Suisse, en de Franse minister van Financiën zal zijn Zwitserse collega bellen om de ontwikkelingen bij Credit Suisse te bespreken. Daarnaast hebben Amerikaanse ambtenaren van de schatkist verteld dat ze de situatie van de bank in de gaten houden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!