Europees Parlement legt focus op NFT-marktplaatsen in laatste AML-voorstel

Beleidsmakers in het Europees Parlement zijn aan het onderhandelen over wijzigingen in de tekst van een EU-wet ter bestrijding van het witwassen van geld. Het wil in de tekst laten opnemen dat NFT-platforms of andere bedrijven die diensten verlenen met betrekking tot NFT’s onder de desbetreffende verordening vallen.

Deze stap wijkt af van de reikwijdte van het standaardbepalende crypto-rulebook van de Europese Unie, de Markets in Crypto-Assets (MiCA) -verordening, waarin ze expliciet zijn weggelaten.

Het MiCA-raamwerk, dat naar verwachting volgende maand een eindstemming zal krijgen, legt de basis voor cryptoregulering in het blok van 27 landen. Terwijl wetgevers opzettelijk NFT-platforms vrijstelden van hun dekking, leken operators waarschijnlijk verstrikt te raken in verplichtingen onder de voorgestelde AML-regels. Zo luidt een concept van het AML-voorstel, verkregen door The Block, als volgt:

“NFT-platforms vallen niet onder de huidige definitie van crypto-activa-serviceproviders onder de MiCA-verordening, voor zover ze geen diensten leveren in crypto-activa die vervangbaar en niet-uniek zijn. Om deze kloof te dichten en de risico’s op het gebied van witwassen en terrorismefinanciering te verminderen, moeten NFT-platforms daarom worden opgenomen in het horizontale AML/CFT-kader als een aparte categorie van meldingsplichtige entiteiten.”

NFT-marktplaatsen zijn een “opkomende kwetsbaarheid”

NFT’s werden voor het eerst opgenomen in de AML-regelgeving in september, maar de nieuwe taal kan hun plaats in de wetgeving verder versterken. De Financial Action Task Force, een internationale instantie die belast is met het toezicht op het witwassen van geld, waarschuwde vorige maand dat NFT-marktplaatsen een “opkomende kwetsbaarheid” vormen in de strijd tegen illegale geldstromen.

De voorgestelde aanpassingen moeten op 28 maart worden goedgekeurd in de twee parlementaire commissies die toezicht houden op de onderhandelingen, gevolgd door een stemming over de hele tekst. Daarna zal het wetsvoorstel doorgaan voor een plenaire stemming voordat het interinstitutionele onderhandelingen start.

Naast NFT-platformen, werden onlangs zelf gehoste portefeuilles en adressen onder de loep genomen in de AML-verordening, toen het Parlement de definities en hun implicaties ophelderde. Door deze te verduidelijken, heeft het wetsvoorstel mogelijk een volledig verbod op niet-bewarende diensten in de EU omzeild.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!