BGB was de best presterende CEX-token van 2022, OKB volgt op de tweede plaats

Hoewel het afgelopen jaar ongetwijfeld een bearmarkt is geweest, hebben sommige platforms voor de handel in cryptovaluta goed werk geleverd door te bewijzen dat het succes van beurstokens nauw samenhangt met het succes van de platforms die ze vertegenwoordigen. Hoewel het jaar voor de meeste beurzen niet geheel succesvol was, zijn twee beurzen – Bitget en OKX – er toch in geslaagd zich met succes een weg tussen de puinhopen van de ondergang van zowel Terra als FTX te banen. De BGB- en OKB-tokens vertoonden een positieve jaarlijkse dynamiek, waarbij de eerste de lat voor de recordprijs (ATH) vorig jaar verschillende keren hoger legde.

De Bitget Token (BGB) — de grootste winnaar van de val van FTX

Bron: CoinMarketCap

De BGB-token was de enige beurstoken die het hele jaar door in het groen bleef. Het activum boekte een ongekende winst van 136% op jaarbasis, waarbij de prijzen in maart en oktober stegen en de ATH van $0,4 op 15 februari 2023 werd bereikt.

Bitget profiteerde massaal van de ondergang van FTX en verhoogde volgens het verslag van Token Insight zijn aandeel in de markt voor de handel in crypto-derivaten van 3% naar 11%. Uit een rapport van de Boston Consulting Group blijkt dat Bitget in 2022 tot de top drie cryptobeurzen wat betreft het handelsvolume voor cryptovaluta-derivaten behoorde, met een totale groei in handelsvolume van meer dan 300%. De vraag naar crypto-derivaten als instrument om risico’s af te dekken en stabiele winsten te behalen is groter dan ooit, zeker nu whales op de Bitcoin-optiemarkt de voorkeur aan bullish strategieën geven en te midden van de algemene marktvolatiliteit.

Sinds de tweede helft van 2022 groeit het volume voor crypto-derivaten sneller dan dat van de spotmarkt. Volgens gegevens van CryptoCompare vertoonde het handelsvolume voor derivaten in januari 2023 een maandelijkse stijging van 76% en bereikte daarmee $2,04 biljoen, de grootste procentuele stijging sinds 2021 en momenteel goed voor 70% van de gehele cryptomarkt.

Ook de intrede van de beurs op de spotmarkt heeft tot de stijging van de prijs van BGB bijgedragen. Bitget voegde projecten binnen de AI- (Artificiële Intelligentie), Arbitrum- en NFT-zone toe aan zijn Innovatie Zone zodat gebruikers in een vroeg stadium kennis met de tokens kunnen maken. Binnen een week werden 21 activa op de Innovatie Zone genoteerd, waarbij Future (AI) de grootste winst van 1263% boekte.

Maar dat is niet alles. De BGB-token heeft het afgelopen jaar meermaals een nieuwe ATH bereikt dankzij sterke samenwerkingsverbanden, marktexpansie en de invoering van baanbrekende producten zoals Copy Trading. Het is opmerkelijk dat de token in 2022 nooit onder de prijs van 2021 is gedoken, in tegenstelling tot de cryptomunten van andere beurzen. Bovendien vertoonde BGB in oktober een indrukwekkende prijsstijging en brak het koersrecord nadat Bitget een samenwerkingsverband met de prominente voetballer Lionel Messi had aangekondigd.

De financiële en technische stabiliteit van de beurs speelde ook een belangrijke rol om de prijs van de beurstoken het hele jaar door stabiel te houden. Bitget is de enige beurs onder de huidige top vijf die nog nooit met hackaanvallen te kampen heeft gehad. De directie van het platform heeft het personeelsbestand niet teruggeschroefd, maar zelfs vervijfvoudigd tot 1.100 personen in januari 2023. Hierdoor kon het bedrijf de gevolgen van de marktdaling tot een minimum beperken en in het nieuwe jaar recordcijfers op financieel en kwantitatief gebied presenteren.

De OKB Token (OKX) — Langzaam maar zeker

Bron: CoinMarketCap

Hoewel 2022 in termen van winst voor de token van de OKEx-beurs geen recordjaar is geweest, is de token na een daling in de eerste helft van het jaar sneller teruggekaatst dan andere. OKB laat met name sinds juli een stabiele prijsgroei zien, toen Manchester City Football Club aankondigde zijn samenwerking met OKX te verlengen. De deal met de club was grotendeels verantwoordelijk voor de positieve koersontwikkeling in de tweede helft van het jaar, die in december versnelde en ervoor gezorgd heeft dat de prijs sindsdien met 99% is gestegen. Op februari 2023 stuurde een andere gezamenlijke aankondiging met Manchester City OKB naar een nieuwe recordhoogte van $45,66 nadat de beurs een allesomvattende metaverse ervaring voor de fans van de voetbalclub in het leven had geroepen.

Een andere factor die de omslag van de koers van de token vorig jaar beïnvloedde, was een reeks anticrisismaatregelen en de goed uitgebouwde marktstrategie van het leidinggevende team van OKX. De beurs kreeg een vergunning in Dubai, publiceerde een bewijs van reserves en richtte een fonds van 100 miljoen dollar op om de slachtoffers van de val van FTX te helpen.

Een aantal analisten verwacht dat de prijs van OKB in februari verder zal stijgen. De afwezigheid van een bearish divergence geeft aan dat de opwaartse beweging waarschijnlijk zal aanhouden.

BNB, KCS en MX — het had erger kunnen zijn

Bron: CoinMarketCap

De Cryptoindex.com 100 (CIX100), een index die de 100 best presterende cryptovaluta volgt, daalde het afgelopen jaar met bijna 68%, wat suggereert dat het merendeel van de beste munten in 2022 ondermaats presteerde. Na de val van FTX kwamen slechts twee beurstokens als de duidelijke winnaars uit de bus. Andere hadden moeite om de snelle en volatiele cryptomarkt bij te benen.

De prestatie van de token van de inmiddels grootste cryptobeurs Binance vormde een bijzondere verrassing. Vorig jaar bleek die een uitzondering op de regel te zijn, namelijk dat het succes van beurstokens nauw samenhangt met het succes van de platforms die ze vertegenwoordigen. De prijs van BNB heeft in 2022 niet alleen geen nieuwe recordhoogte gemaakt, maar heeft het hele jaar een negatieve trend gevolgd en alleen in april een korte groene onderbreking doorgemaakt. De prestatie van de token werd beïnvloed door een reeks schandalen in verband met kritiek op Binance US door toezichthouders en onderzoeken van de SEC. De token van Binance is op het moment van schrijven ongeveer $316 waard, circa de helft van de ATH van $650 in juli 2021.

Bron: CoinMarketCap

Licentieproblemen en de toegenomen aandacht van toezichthouders waren stagnerende factoren voor een andere grote beurs – KuCoin. De KCS-token van KuCoin is sinds april 2022 ook flink gedaald op de marktlijsten, terwijl de prijs van $20 naar $8 zakte.

Bron: CoinMarketCap

De MEXC (MX) beurstoken, die in mei in een winterslaap ging, liet een soortgelijke neerwaartse trend zien. MX wordt momenteel voor ongeveer $0,93 verhandeld, bijna 4 keer zo laag als de recordwaarde van december 2021.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!