De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar harde optreden tegen cryptocurrencies nogmaals kracht bij gezet door een rechtszaak aan te spannen tegen Terraform Labs en zijn mede-oprichter, Do Kwon, wegens beschuldigingen van fraude.
Volgens de ingediende aanklacht beweert de toezichthouder dat Terraform Labs in de periode 2018 en 2022 zijn cryptocurrencies LUNA en UST als niet-geregistreerde effecten heeft verkocht. Bovendien beweert de SEC ook dat Kwon investeerders vertelde dat Chai, een bekende elektronische mobiele betalingstoepassing, zijn betalingstransacties verwerkt op Terra-blockchain, wat niet het geval was.
Terraform Labs is er ook van beschuldigd zijn klanten te hebben misleid over de stabiliteit van zijn UST stablecoin. Kwon en zijn bedrijf gebruikten naar verluidt een derde partij om de prijs van UST in 2021 te ondersteunen om de koppeling van $1 te herstellen toen UST onder $1 zakte.
Op basis van de bovenstaande beschuldigingen beveelt de Commissie daarom Kwon en Terraform Labs om civielrechtelijke boetes te betalen en te stoppen met het cryptocurrencies aanbieden of verkopen.
Een wervelwind van faillissementen
De implosie van LUNA en TerraUSD had bredere gevolgen voor de cryptomarkt als geheel, met een indirect effect op de levensvatbaarheid van sommige bedrijven. De ineenstorting dwong bijvoorbeeld bekende cryptocurrency-geldschieters Celsius Network en Voyager Digital.
De omstreden cryptogeldschieter, Celsius, kondigde in mei aan dat het faillissementsbescherming aangevraagd had na een stopzetting van de opnames van klanten. Destijds zei Celsius dat het maar liefst 100.000 beursgenoteerde klanten op zijn platform heeft, maar voldoende liquiditeit nodig had om specifieke activiteiten te ondersteunen terwijl het reorganisatieproces aan de gang was.
Evenzo diende Voyager Digital faillissementsbescherming in, maanden na de ineenstorting van LUNA en de TerraUSD, wat op zijn beurt weer een schokgolf door het hele crypto-ecosysteem stuurde.