‘Stablecoin’ TerraUSD (UST) daalt naar $0,68

De onlangs gelanceerde stablecoin van het bekende blockchain-project Terra (LUNA) is in de afgelopen 24 uur niet zo stabiel gebleken. TerraUSD (UST) daalde namelijk naar $0,68 tijdens de recente crash van de Bitcoin koers. Dit terwijl de munt de veronderstelde waarde van $1 zou moeten behouden.

70.000 BTC verkocht

De stablecoin is nu enigszins hersteld, maar het is nog steeds gedaald tot $0,91, zelfs nu de grote schatkistreserves van Bitcoin die in de afgelopen twee maanden zijn opgebouwd, nu zijn uitgeput.

Als gevolg van deze daling van de Bitcoin koers, is er meer dan 70.000 BTC verkocht is om de prijs van UST te stabiliseren. Dat is $2,2 miljard waard, met de 42.000 BTC die in maart en april is opgebouwd toen de Luna Foundation USDc en USDt stablecoins naar BTC omwisselde. De overige 28.000 BTC komt schijnbaar uit het niets en verdwijnt net zo snel naar een onbekend adres.

Als we naar de gegevens kijken, dan kan dit adres niets anders zijn dan een cryptocurrency-beurs, waarbij deze enorme verkoop waarschijnlijk ook heeft bijgedragen aan de crash van de Bitcoin koers onder $30k.

Wat zorgde voor de daling van UST?

LUNA is de governance-token dat bedoeld is om UST te stabiliseren. Als LUNA $50 waard is, kun je één munt inwisselen voor 50 UST. Allemaal geweldig als de prijzen stijgen, maar als ze dalen, kun je UST inwisselen voor LUNA, waardoor het aanbod van de munt toeneemt, de prijs daalt, wat leidt tot meer aflossingen en de munt in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Dit alles betekent dat Do Kwon, de oprichter van LUNA, margin calls heeft gekregen. Hij zat long op twee volatiele activa en veranderde de stablecoin in een volatiele munt toen de markten instortten.

Met al deze bitcoin die nu zijn verkocht, is de vraag of het ergste voorbij is, want deze druk is in ieder geval weggenomen. Terwijl voor UST de vraag nu meer is hoe stabiel deze stablecoin is als het er echt toe doet. Momenteel moet we deze vraag beantwoorden met: Niet stabiel genoeg.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!