Twitter verwijdert grote bot voor Dogecoin-fooien

De social media-gigant Twitter, dat onder leiding van staat van de bekende supporter van Dogecoin (DOGE) Elon Musk, heeft gisteren een opvallende stap gezet die weer tot irritatie en vragen zorgde bij de Dogecoin-gemeenschap.

Het plaform besloot gisteren namelijk om de bot af te sluiten die het mogelijk maakte om fooi te geven aan anderen in de nummer één meme-cryptocurrency. Dit leidde op zijn beurt weer tot oproepen vanuit de Dogecoin-gemeenschap in de richting van Elon Musk.

Volgens een van de ontwerpers van het programma is de bot samen met vele andere bots verwijderd als onderdeel van het nieuwe beleid van Twitter om geautomatiseerde spam te bestrijden.

De programmeur, die Musk in januari overhaalde om een ​​Happy Meal op tv te eten als fastfoodreus McDonald’s DOGE zou accepteren, gaf aan dat de enige functie van de bot was om anderen fooi te kunnen geven in DOGE. Hij tweette:

“Hallo Elon Musk, onze fooienbot MyDogeTip is geschorst tijdens de recente Twitter-botzuivering. Het was een goede bot en werd alleen gebruikt om DOGE als fooi te geven om makers van content op Twitter te ondersteunen.”

Hoewel Twitter gebruikers vorig jaar toestond elkaar een fooi te geven in Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), is Dogecoin nooit officieel aan de lijst toegevoegd, ondanks dat Musk een DOGE-supporter is.

Het opschonen van de bot veroorzaakte ook een reactie van de Dogecoin-gemeenschap. Volgens de CTO van de bot zou het verwijderen van de bot, zonder een vervanger te creëren, een belediging zijn voor de DOGE-gemeenschap. Hij tweette het volgende:

“Als Twitter-ondersteuning MyDogeTip gaat verwijderen, kunnen ze maar beter iets GEWELDIG bouwen voor Dogecoin… Omdat het anders een geweldige FU is voor de DOGE-gemeenschap.”

De CTO zei verder dat hij contact heeft opgenomen met Twitter-ondersteuning en hen heeft gevraagd het probleem op te lossen, omdat hij denkt dat de bot ten onrechte is verwijderd:

“Ik heb beroep aangetekend en wacht op antwoord. We hebben in het verleden met Twitter-ondersteuning gewerkt en voldeden altijd aan hun richtlijnen. Ik vermoed dat dit een vergissing is of een massale rapportage-aanval!”