Inkomsten uit Bitcoin-mining zijn deze maand met 50% gestegen

Terwijl Bitcoin (BTC) momenteel een kleine bull run laat zien, begint de jarenlange strijd om te overleven van de verbonden mijnecosystemen zijn vruchten af te werpen. In januari 2023 heeft de Bitcoin-mining-community namelijk een omzetstijging van 50% gerealiseerd bestaande uit miningbeloningen en transactiekosten.

De inkomsten uit Bitcoin-mining daalden op 28 december voor het eerste sinds oktober 2020 tot $13,6 miljoen. Het bovenstaande in combinatie met de stijgende energieprijzen en geopolitieke spanningen heeft voor een enorme financiële druk gezorgd voor mining-bedrijven, waardoor sommigen zelfs werden gedwongen te sluiten.

Bitcoin bleef in deze periode echter zijwaarts bewegen, waardoor er een omzetgroei van 50% in Amerikaanse dollars kon worden gerealiseerd. Op 1 januari bedroegen de uit de Bitcoin-miningsector $15,3 miljoen, dat in een tijdsbestek van 30 dagen heeft kunnen stijgen tot bijna $23 miljoen.

Doordat er steeds meer miners aan de macht komen die het gedecentraliseerde Bitcoin-netwerk beveiligen, blijft de hash-snelheid nieuwe recordhoogtes bereiken. Momenteel bedraagt de hashsnelheid van Bitcoin ongeveer 300 exahashes per seconde.

Bitcoin heeft in de afgelopen jaren veel kritiek gehad vanwege de hoge energiebehoefte voor het uitvoeren van het Proof-of-Work-consensusmechanisme. In oktober vorig jaar werd er gemeld dat het energieverbruik van Bitcoin was gestegen met 41% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Veel Bitcoin-miningfaciliteiten zijn daarom ook overgestapt op het inkopen van groenere energie om de situatie op te lossen. Onlangs had een mining-bedrijf namelijk een bron van gestrande energie in Malawi afgetapt.

“1600 gezinnen aangesloten op dit afgelegen hydro-minigrid in de bergen van Zuid-Malawi. Ze hebben 50kW gestrande energie die we testen als een nieuwe Bitcoin-minesite.

Video’s voor context.

Nog steeds bezig met ontluchting, bedrading, etc.”

Het Gridless project gebruikt 50 kilowatt aan gestrande energie om uit te testen als een nieuwe Bitcoin-miningsite. Erik Hersman, mede-oprichter en CEO van Gridless gaf het onderstaande aan:

“De energieontwikkelaar had deze krachtpatsers een paar jaar geleden gebouwd, maar ze konden niet uitbreiden naar meer gezinnen omdat ze nauwelijks winstgevend en kon het zich niet veroorloven om meer meters te kopen om meer gezinnen aan te sluiten. Dus dankzij onze deal konden ze onmiddellijk 200 extra meters kopen om meer gezinnen aan te sluiten.”

Bovendien is de ecologische voetafdruk van de Bitcoin-miningfaciliteit laag, omdat deze uitsluitend op waterkracht op de rivier werkt.