Derivatenbeurs wat is het en hoe gebruiken beleggers het?

De wereld van cryptocurrencies is een van de meest dynamische en snel veranderende markten die er bestaan. De waarde van digitale valuta’s zoals Bitcoin (BTC) kan in een korte periode tijd flink fluctueren, wat beleggers en traders uitdaagt om de juiste beslissingen te nemen en een kans is om op relatief korte termijn winst te maken. Een manier om deze beslissingen te onderbouwen, is door gebruik te maken van data van derivatenbeurzen. Dat kan bijvoorbeeld via een cryptocurrency trading dashboard. Daar gaan we in dit artikel verder op in!

Wat is een derivatenbeurs?

Als je nog nooit van een derivatenbeurs hebt gehoor, maak je dan niet druk. Het is niet zo ingewikkeld! Een derivatenbeurs is een platform waar je specifieke soorten financiële producten kunt verhandelen of aanschaffen. Dit kunnen bijvoorbeeld futures, aandelen opties of CFD’s zijn. Deze producten zijn gebaseerd op andere activa zoals aandelen of grondstoffen.

het kan interessant zijn om via een dergelijk platform te handelen omdat het eigenlijk extreem kortlopende leningen zijn, waar soms een betalingsverplichting aan zit en soms niet. Beleggers en traders kunnen deze producten gebruiken om in te spelen op de verwachte prijzen van de onderliggende activa, zonder dat ze daadwerkelijk het onderliggende actief hoeven te bezitten.

Derivatenbeurzen bieden namelijk een breed scala aan financiële middelen, zoals futures en opties, die gekoppeld zijn aan onderliggende activa zoals aandelen, grondstoffen en valuta’s. Voor de cryptomarkt zijn er steeds meer derivatenbeurzen die futures en opties op Bitcoin aanbieden. Deze instrumenten geven de handelaren de mogelijkheid om in te spelen op de prijsbewegingen van Bitcoin, zonder dat ze dus de daadwerkelijk de digitale munt hoeven te bezitten.

Wat is een future?

Een future is een financieel contract waarbij 2 partijen met elkaar afspreken dat er in de toekomst een transactie verricht zal worden. Dit wordt voornamelijk gedaan bij risicomanagement of bij speculatie.

Dit gebeurd bijvoorbeeld in de agrarische sector. Als een verkoper van zaad bijvoorbeeld de verwacht dat de er vermoedelijk en daling komt in de waarde van zaden, kan hij de huidige prijs al vast zetten en het verkopen voor die prijs in de toekomst. Dit sluit het risico uit dat hij ineens niet zoveel krijgt voor zijn zaden als vooraf ingecalculeerd was.

Wat is een optie?

Een optie is wederom een transactie afspraak tussen twee partijen. Het verschil tussen futures en opties is dat bij een future een koopverplichting is en bij een optie heeft de koper het recht om iets voor een bepaalde prijs aan te schaffen, maar is hij daartoe niet verplicht.

Opties worden vaak gebruikt voor speculatie en risicomanagement. Bijvoorbeeld, een belegger die verwacht dat de prijs van aandelen zal stijgen, kan een call optie kopen om te profiteren van deze stijging, zonder dat hij daadwerkelijk het aandeel hoeft te bezitten. Of een belegger die verwacht dat de prijs van aandelen zal dalen, kan een put optie kopen om zich te beschermen tegen verliezen.

Hoe gebruiken beleggers een deviatenbeurs?

Als belegger kun je deriviatenbeurzen gebruiken om in te spelen op prijsbewegingen van onderliggende activa. Dit kunnen grondstoffen, valuta’s of cryptocurrencies zoals bijvoorbeeld bitcoin zijn. Beleggers gebruiken o.a. futures of opties als instrumenten om te handelen op deviatenbeurzen. Een specifiek voorbeeld is bijvoorbeeld het handelen in futures of opties rond de “bitcoin halving” momenten. Als beginnende belegger moet je weten dat het beleggen op deviatenbeurzen risico’s met zich mee kan brengen. Als belegger moet je je dus goed voorbereiden, inlezen en voorbereiden voordat je aan de slag gaat.

Derivaten beurzen en bitcoin halving momenten

Als belegger is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in de cryptocurrency markt, zoals bitcoin. Bitcoin wordt steeds vaker verhandeld op deviatenbeurzen. Een belangrijke factor die de prijs van bitcoin kan beïnvloeden is de bitcoin funding rate. Dit is de verhouding tussen longs en shorts die open staan op de derivative markets. Als de longs in de meerderheid zijn, dan is de funding rate positief en beleggers betalen een premium. Als de shorts in de meerderheid zijn, dan is de funding rate negatief en beleggers ontvangen een premie. Beleggers moeten daarom op de hoogte zijn van de bitcoin funding rate als ze besluiten te handelen in bitcoin op deviatenbeurzen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!