EU zet zich in om grensoverschrijdende cryptofraude aan te pakken

Verschillende wetshandhavingsinstanties in de Europese Unie hebben hun krachten gebundeld om beruchte grensoverschrijdende crypto-oplichters aan te pakken. Zo werken Eurojust en Europol samen met met digitale bedrijven om Europese cryptofraude een halt toe te roepen.

Tijdens hun onderzoek legden deze instanties een criminele groep bloot die opereert vanuit callcenters. Het rapport onthulde dat Duitse investeerders alleen al meer dan $2,1 miljoen verloren aan deze vorm van online crypto-zwendel.

Volgens Europol hebben de oplichters echter slachtoffers uit verschillende landen verleid om te investeren in valse investeringsprogramma’s voor digitale activa en hen van hun geld te beroven. Dit probleem leidde tot een gezamenlijke operationele taskforce voor grensoverschrijdende onderzoeken binnen de EU.

Volgens Europol opereerden de oplichters vanuit vier callcenters in Europa. Ze lokken hun slachtoffers door hoge winsten te bieden op kleine investeringen. De lucratieve winsten motiveren de slachtoffers om meer geld te investeren, waarmee de oplichters verdwijnen. Gezien het aantal niet-aangegeven gevallen vermoedt Europol dat de schade in de honderden miljoenen euro’s kan lopen.

Het bureau ondervroeg 261 personen (twee in Cyprus, twee in Bulgarije, drie in Duitsland en 214 in Servië) en doorzocht tijdens het onderzoek 22 locaties binnen de EU. Ze arresteerden 30 personen en namen hardware wallets, voertuigen, contant geld, documenten en elektronische apparatuur in beslag.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!