Wash trading zal de volgende implosie op de cryptomarkt veroorzaken

De bekende miljardair en Shark Tank-ster Mark Cuban heeft in een nieuw interview met The Street gezegd dat hij gelooft dat de volgende “implosie” in de cryptomarkt zal voortkomen uit het besef dat een groot deel van het handelsvolume op gecentraliseerde beurzen in feite wash trading is. Hij zei het volgende:

“Ik denk dat de volgende mogelijke implosie de ontdekking en verwijdering van wash-trades op centrale beurzen zal zijn. Er zijn zogenaamd tientallen miljoenen dollars aan transacties en liquiditeit voor tokens die zeer weinig worden gebruikt. Ik zie niet in hoe ze zo liquide kunnen zijn.”

Wash trading is wanneer een enkele entiteit veel verschillende transacties uitvoert om de indruk te wekken van volume, vraag en liquiditeit voor een activum en wordt vaak gebruikt in “pump and dump”-schema’s in crypto en andere markten.

Cuban is echter niet de eerste die dit feit benoemt. Zo heeft het Nationaal Bureau voor Economisch Onderzoek (NBER) onlangs een werkdocument gepubliceerd waarin 29 grote cryptocurrency-beurzen werden bestudeerd. De studie stelde vast dat gemiddeld ongeveer 70% van het volume op niet-gereguleerde beurzen wash trading is.

De onderzoekers gebruikten de wet van Benford, een statistische benchmark die wordt gebruikt om fraude op te sporen, om handelsgegevens van de beurzen te analyseren. Volgens de onderzoekers duiden handelsgegevens van de meeste grote niet-gereguleerde crypto-beurzen op “buitensporige” wash trading. Het beschreef het als volgt:

“We leveren verder suggestief bewijs dat wash trading beursrangschikkingen en cryptocurrency-prijzen opblaast, naast dat het aanzienlijk wordt voorspeld door marktsignalen zoals eerdere cryptocurrency-prijzen en volatiliteit en beurskenmerken zoals beursleeftijd en gebruikersbasis.

Als de eerste uitgebreide studie van de alomtegenwoordige crypto wash trading, biedt ons artikel niet alleen een waarschuwend verhaal voor regelgevers over de hele wereld, maar herinnert het de lezers ook aan de disciplinerende of screeningseffecten van regulering in opkomende industrieën, het belang van het gebruik van aangepast volume voor wash trading in bepaalde empirische studies, en het nut van statistische tools en gedragsbenchmarks voor forensische financiën en fraudedetectie.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!