Vice-gouveneur van de Bank of England noemt cryptocurrencies een gok, maar pleit voor regulering

De vice-gouverneur van de Bank of England (BoE), Sir Jon Cunliffe, heeft in een nieuw interview met Sky News aangegeven dat de ineenstorting van FTX de kwetsbaarheden van de cryptomarkt heeft blootgelegd. Dit terwijl cryptocurrencies de afgelopen tien jaar in een regelgevingsvacuüm hebben bestaan, aldus Sir Cunliffe. Hij gaf het volgende aan:

“Ik denk dat wat het [de ineenstorting van FTX] je vertelt, is dat er de afgelopen 10 jaar veel activiteit is ontwikkeld op het gebied van de handel in en verkoop van crypto-activa. Activa zonder enige intrinsieke waarde, dus ongelooflijk volatiel. En dat is allemaal buiten de regulering om gegroeid.”

Volgens de vice-gouveneur van de BoE zou regelgeving crypto-investeerders en -handelaren hebben beschermd tegen de overtredingen die FTX zou hebben begaan. Hij vervolgde met:

“Wat we zagen, denk ik in FTX, en er zijn onderzoeken aan de gang en ik heb geen kennis van wat daar werkelijk gebeurt. Maar wat we lijken te hebben gezien, is dat een aantal activiteiten, die in de gereguleerde financiële sector bepaalde beschermingen en regels om zich heen zouden hebben gehad, plaatsvonden in een niet-gereguleerde sector. En toen zagen we zaken als het geld van klanten lijkt te zijn verdwenen, belangenconflicten lijken te zijn opgetreden tussen verschillende operaties.

Transparantie, audit en boekhouding, alle misschien saaie dingen die gebeuren in de normale financiële sector, gebeurde niet echt voor die reeks activiteiten. En daardoor denk ik dat veel mensen veel geld hebben verloren.”

Volgens Sir Cunliffe moet beleggen in cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) zodanig worden gereguleerd dat potentiële investeerders volledige informatie krijgen over waar ze aan beginnen. Hij zei het volgende:

“Investeren in crypto-activa zoals Bitcoin en dergelijke is een zeer speculatieve activiteit. Hun waarde kan stijgen, maar ook dalen… Ik denk dat als mensen in dat soort dingen investeren. Ze moeten weten wat ze doen, ze moeten weten wat ze eigenlijk kopen. Dit is geen veilige belegging waar u uw geld voor langere tijd in zou kunnen steken. Het is in feite, naar mijn mening, een gok.

Maar we laten mensen wedden. Als je daar dan bij betrokken wilt raken, zou je de mogelijkheid moeten hebben om dat te doen op een plek die gereguleerd is, net zoals als je in een casino gokt, ze gereguleerd zijn. Je moet de volledige informatie hebben over wat je doet.”