Japan gaat belastingverplichtingen crypto-bedrijven verzachten

De regering van Japan is van plan de belastingvereisten voor lokale crypto-bedrijven te versoepelen. Dit komt omdat de regering aandringt op het stimuleren van de groei van de binnenlandse financiële en technische sectoren.

Bedrijven die in Japan zijn gevestigd en crypto uitgeven zijn verplicht op een vast vennootschapsbelastingtarief van 30% op hun bezit te betalen. Dit is ook het geval als de bedrijven geen winst hebben gemaakt door een verkoop. Naar verluidt hebben een aantal in het binnenland opgerichte crypto/blockchain-bedrijven en talenten ervoor gekozen om zich de afgelopen jaren ergens buiten Japan te vestigen.

Op 15 december hield de belastingcommissie van de Liberaal-Democratische Partij (LDP) een vergadering en keurde het oorspronkelijk in augustus ingediende voorstel goed. Het voorstel zorgt voor het schrappen van de belastingverplichting voor crypto-bedrijven over papieren winsten van tokens die de bedrijven hebben uitgegeven en gehold.

Naar verwachting zullen de zachtere belastingregels in januari aan het parlement worden voorgelegd en van kracht worden voor het volgende boekjaar van Japan dat op 1 april begint.

Op 15 december ging Akihisa Shiozaki, LDP-wetgever en lid van het Web3-beleidsbureau, een gesprek aan met Bloomberg waarin werd opgemerkt dat dit een zeer grote stap voorwaarts is. Daaraan werd toegevoegd dat het voor verschillende bedrijven gemakkelijker zal worden om zaken te doen waarbij tokens worden uitgegeven.

De regering lijkt met het aangenomen voorstel aan te geven dat haar honger om de binnenlandse crypto- en Web3-sector te promoten en te ontwikkelen niet is afgenomen ondanks de ineenstorting van FTX.

In oktober benadrukte de premier van het land, Fumio Kishida, dat NFT’s, blockchain en de Metaverse een belangrijke rol zullen spelen in de digitale transformatie van het land, waar hij de digitalisering van nationale identiteitskaarten als voorbeeld noemde.

Ook werden er in oktober plannen van de Japan Virtual and Crypto Assets Exchange Association aangekondigd om het strenge screeningproces voor het noteren van nieuwe tokens op exchanges terug te draaien. Kishida had de zelfregulerende organisatie in juni al opgeroepen om dit te doen.

Dergelijke vooruitstrevende sentimenten worden ook gedeeld door sleutelfiguren in de particuliere sector. Op 8 december kondigde bankgigant Sumitomo Mitsui Financial Group (SMBC) aan dat het werkt aan een initiatief om de use cases van soulbound tokens (SBT’s) te onderzoeken. SBT’s verwijzen naar een voorstel van mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, met betrekking tot het gebruik van tokens om de digitale identiteit van mensen te vertegenwoordigen.