Wanneer wordt de juridische strijd tussen Ripple en de SEC opgelost?

Er is al jarenlang een juridische strijd tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het sentiment van de strijd veranderd voortdurend maar nu lijkt er toch eindelijk een eind te gaan komen tussen deze twee jaar durende strijd.

Juridische strijd komt volgens geruchten ten einde

Tijdens een recente ask-me-anything sessie op YouTube zei Charles Hoskinson, directeur bij Cardano (ADA) in de tak ‘builder Input Output’, dat hij “geruchten” had gehoord dat een twee jaar durende juridische strijd tussen Ripple en de SEC op 15 december voorbij zou kunnen zijn.

Hoskinson beweert dat de uitkomst van de nauwlettend in de gaten gehouden rechtszaak “catastrofale” gevolgen kan hebben voor de industrie. 

Gaat Ripple de zaak winnen?

Gene Hoffman, chief operating officer van blockchainbedrijf Chia Network, voorspelde onlangs dat de rechter in het voordeel van de SEC zal oordelen, aangezien de geduchte toezichthouder in decennia geen Section 5 zaak heeft verloren. Hoffman herinnerde er ook aan dat blockchain startup LBRY onlangs ook een soortgelijke zaak tegen de SEC verloor.

De SEC heeft de rechtbank als laatste standpunt gegeven dat XRP als een effect werd verkocht, hierbij wordt goed gebruik gemaakt van zaken die met succes zijn verlopen zoals de LBRY-zaak. De rechtbank verzocht alle omstandigheden te analyseren, waaronder de verklaringen van de beklaagde, de economische realiteit van XRP, de financiële beweegredenen van Ripple en de contractuele voorwaarden voor de verkoop van XRP.

Als antwoord heeft Ripple zich als nooit tevoren verzet tegen overnames en de zaak dicht bij het kort geding gekocht. Het bedrijf noemde 4 belangrijke punten in zijn antwoord die cruciaal zouden blijken tijdens het produceren van het vonnis, De SEC heeft gefaald om te bewijzen dat bij alle verkopen van XRP, geld was betrokken, het niet verkocht werd als investering, er geen gemeenschappelijke onderneming was, XRP-investeerders vertrouwen niet op Ripple om de XRP prijs te verhogen.

Het is 50/50

Na elke memorie in de zaak te hebben gelezen, naar elke hoorzitting te hebben geluisterd en elke kwestie te hebben onderzocht, heeft Jeremy Hogan, een advocaat die de zaak al lang van dichtbij volgt, 4 mogelijke uitkomsten gevonden, waarvan de meest waarschijnlijke, met een kans van 50%, is dat Ripple het kort geding wint.

De juridische strijd, die naar verwachting enorme gevolgen zal hebben voor de cryptocurrency sector, begon al in december 2020. De SEC rechtszaak leverde een enorme klap op voor de prijs van de XRP cryptocurrency, waarbij veel Amerikaanse exchanges zich haastten om de handel op te schorten. Daarentegen zal er waarschijnlijk 4 januari, 2023 een einde aan komen aangezien zowel Ripple en de SEC dan een deadline voor de zaak willen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!