FTX activa van Turkse tak in beslag genomen na onderzoek

De Financial Crimes Investigation Board (MASAK) van Turkije heeft activa van voormalig FTX-CEO, Sam Bankman-Fried, in beslag genomen na de ineenstorting van zijn hoofdbedrijf. MASAK begon met 14 november met het onderzoek en via een officiële aankondiging schetste het de voorlopige bevindingen en acties tegen Bankman-Fried na faillissementsprocedures van zijn kernactiviteiten. Uit de aankondiging kwamen de volgende punten naar voren:

De onderzoeksinstantie ontdekte dat FTX er niet in slaagde gebruikersfondsen veilig op te slaan. Ook verduisterde het klantenfondsen door middel van transacties. Bovendien manipuleerde het vraag en aanbod op de markt door klanten exchange genoteerde cryptocurrencies te laten kopen en verkopen die niet werden ondersteund door cryptocurrency-holdings.

Op basis van deze bevindingen heeft MASAK beslag gelegd op de activa van Bankman-Fried en zijn gelieerde ondernemingen. De website van FTX TR is nog steeds live, maar toont alleen een bericht aan gebruikers met instructies om saldi van rekeningen te ontvangen. Aan hen wordt gevraagd om IBAN-informatie en het Turkse identiteitsnummer van het Lira-account via een link te delen.

FTX TR gaf middels een bericht op LinkedIn aan dat de exchange meer dan 110.000 gebruikers had en gemiddeld maandelijks $500 tot $600 miljoen aan transactievolume verwerkte sinds begin 2022. Er waren bovendien 27 mensen werkzaam bij het bedrijf. Volgens een bericht in de lokale media trok de FTX-website maandelijks gemiddeld 187.000 unieke bezoekers uit Turkije, het zesde hoogste aantal per land.

Momenteel ondergaat FTX een faillissementsprocedure onder leiding van John Ray III, de nieuwe CEO van het bedrijf. Een strategische beoordeling van de wereldwijde activa van FTX wordt momenteel uitgevoerd als onderdeel van de faillissementsprocedure om de realiseerbare waarde voor belanghebbenden te maximaliseren.