Snowden reageert op de crisis omtrent FTX

Klokkenluider Edward Snowden van de National Security Agency (NSA) heeft kritiek geuit op de willekeurige normen van het systeem om te beslissen wat als crimineel wordt beschouwd aan de opzettelijke misleiding van het grote publiek door Sam Bankman-Fried. Hij tweette het onderstaande:

“En ze noemen mij een crimineel.”

Snowden ging naar Twitter om te wegen op wat als het grootste financiële fiasco van het jaar zou kunnen worden beschouwd. De CEO van FTX, Sam Bankmand-Fried, verwijderde namelijk een reeks tweets waarin hij klanten hoofdelijk verzekerde van de veiligheid van hun geld. Ondertussen heeft de CEO de genoemde fondsen opnieuw gehypothekeerd in andere crypto-deals.

Gebruikers op Twitter gingen naar het platform om zich over de kwestie uit te spreken:

“Het blootstellen van massasurveillance ten nadele van iemand is het echte effectieve altruïsme, verwijzend naar Sam’s onophoudelijke bewegingen om als een altruïst te worden gezien.”

“We leven in een wereld waar het vertellen van de waarheid een misdaad is terwijl echte criminelen in bed liggen met politici.”

Het is vermeldenswaard dat de oprichter van FTX het vertrouwen van de algemene crypto-markt heeft gewonnen. Sinds de crash van de markt in het voorjaar is de jonge, zelfverklaarde effectieve altruïst een baken van hoop voor investeerder, groot en klein. FTX leek het dan ook goed te doen in vergelijking met veel bedrijven die problemen ervaarden. Sinds mei had de 30-jarige kredietlijnen verstrekt aan worstelende bedrijven zoals BlockFi, lucratieve overnames veiliggesteld en deelgenomen aan spraakmakende media-interviews. Hij zei het volgende in een interview:

“Meer crypto-exchanges zullen mislukken, sommige bedrijven zijn in het geheim insolvent.”

Het heeft er nu alle schijn van dat FTX zich aansluit bij de groeiende lijst van crypto-bedrijven die hebben gefaald dankzij een terugkerend probleem: menselijke overmoed, financiële zelfhandel en ondoorzichtige markten.

Snowden is al een langere tijd voorstander van decentralisatie, satoshi en Bitcoin (BTC). Hij voegde eraan toe dat custodial exchanges een vergissing waren over wat de geschiedenis in crypto heeft aangetoond.

“Bewaring uitwisselingen waren een vergissing.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!