Bitcoin is vandaag 14 jaar oud

Naast Halloween, staat de 31ste van oktober ook voor een ander memorabel moment. 14 jaar geleden kwam namelijk de slechts 9 pagina’s lange Bitcoin (BTC) white paper uit en werd de volledige code van het Bitcoin netwerk gepubliceerd. Onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto was 31 oktober 2008 het eerste moment dat Bitcoin publiekelijk bekend werd gemaakt. Of Satoshi Nakamoto een individu is of een groep vertegenwoordigd weet nog niemand.

De white paper werd verzonden via een bericht met de titel “Bitcoin P2P e-cash paper”. Nakamoto lichtte het revolutionaire concept toe dat de nieuwe digitale valuta volledig peer-to-peer was en derde partij nodig had om een transactie uit te voeren. Ook beloofde Nakamoto het “double spending” probleem op te lossen.

Double spending is het probleem dat digitaal geld eenvoudig gedupliceerd kan worden. Vertrouwde derde partijen zoals banken zorgen ervoor dat dit niet gebeurd bij onze digitale euro’s. Banken controleren hiervoor elke transactie. Het Bitcoin netwerk voorkomt dubbele uitgaven doordat elke deelnemer elke transactie kan verifiëren.

Nakamoto benoemde in zijn white paper nooit termen zoals “mining” of “blockchain”. Met genereren refereerde Nakamoto naar het het proces wat nu mining heet. Alleen zinnen als “blokken zijn geketend” en “keten van blokken” werden benoemd. 

Na 14 jaar heeft Bitcoin zich ontwikkeld van een waardeloos product naar extreem waardevol. Steeds meer mensen en instanties zien het nut in van een gedecentraliseerde valuta. Waarin 2010 nog twee pizza’s werden gekocht voor 10.000 Bitcoins, heeft Bitcoin op het moment van schrijven een waarde van meer dan $20.000.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!