Charles Hoskinson noemt rechtszaak tegen Ripple “absurd”

Cardano (ADA) mede-oprichter Charles Hoskinson heeft in een lange Twitter-thread aangegeven dat de rechtszaak vanuit de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XRP) absurd is.

Zoals jullie allemaal vast wel weten, heeft de Amerikaanse toezichthouder eind 2020 Ripple Labs aangeklaagd op grond van beschuldigingen dat het bedrijf XRP heeft uitgegeven als een niet-geregistreerd effect.

In een lange thread vertelde Hoskinson zijn 950.500 Twitter-volgers dat hij niet gelooft dat layer-1-protocollen als effecten gezien kunnen worden, omdat ze te gedecentraliseerd zijn en praktisch bruikbaar zijn. Hij zei ook dat als beleggers speculeren op die activa, ze niet automatisch gezien kunnen worden als effecten. Hij gaf het volgende aan:

“Ik heb altijd het standpunt ingenomen dat de meeste layer-1-protocollen geen effecten zijn, omdat het bizar en zinloos is om iets te overwegen dat nut biedt, gedecentraliseerd genoeg is om operators en bouwers over de hele wereld te hebben, en de oprichters die [de Howey testen] overleven.

Mensen die op olie speculeren, maken van olie niet meer een effect dan honkbalkaarten. Je kunt altijd olie- of honkbalkaarten securitiseren, maar dan heb je duidelijke uitgevers en informatie-asymmetrieën.”

De maker van Cardano gaf verder aan dat de regelgeving voor grondstoffen beter geschikt is voor de crypto-industrie dan de regelgeving voor effecten en dat de XRP Ledger tientallen jaren op zichzelf kan overleven zonder een centrale bestuursentiteit. Hij beschreef het als volgt:

“Cryptocurrencies zijn niet immuun voor regulering. Markten moeten stabiel en goed functionerend zijn, betrouwbare actoren moeten worden gecontroleerd en kartels moeten worden onderzocht. Grondstoffenregulering is op principes gebaseerd, marktgericht en mondiaal van aard. Grondstoffen overleven degenen die ze verzamelen.

Ripple heeft iets gecreëerd met een ecosysteem dat [zijn leidinggevenden] of iemand anders zal overleven. Alleen al het feit dat er een onafhankelijk XRP-leger is dat mij bekritiseert, is het bewijs van deze realiteit. Het grootboek zal waarschijnlijk tientallen jaren in handelswaarde lopen.

De verdienste van de zaak zou moeten berusten op de absurditeit van het toepassen van effectenregelgeving op iets dat miljoenen onafhankelijke deelnemers heeft in meer dan 100 landen die niet kunnen worden gecontroleerd door een vertrouwenspersoon van een enkel bedrijf.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!