De afgelopen jaren en in dit jaar in het bijzonder is er veel gesproken over de hoge correlatie tussen Bitcoin (BTC) en de aandelenmarkt. Er wordt minder gesproken over de correlatie tussen goud en Bitcoin, welke momenteel op een recordhoogte staat van 70%. De vorige piek werd in het tweede kwartaal van 2020 bereikt toen de correlatie gelijk was aan 60%.
Een hoge correlatie met goud geeft aan dat beleggers Bitcoin vooral zien als een actief zoals goud. Tijdens economische onrust wordt er voornamelijk in goud gehandeld vanwege de waardeopslag. De prijzen van goud en Bitcoin stegen na de pandemie namelijk sterk door het bijdrukken van fiatgeld door overheden.
In deze onzekere tijd hebben zowel crypto-markten, activa als aandelenmarkten dit jaar een uitstroom waargenomen. Toch presteren Bitcoin en goud goed in deze onzekere tijd, omdat veel investeerders en retailers ze beschouwen als een aanwinst voor langetermijnbezit. De komende twee jaar zal er misschien geen hoog rendement worden gezien, maar men vertrouwd vooral op de lange termijn op het activum. Goud is echter nog altijd populairder dan Bitcoin in tijden van economische onrust, maar het digitale activum heeft nog een grote toekomst voor zich in de komende jaren.
Goud is dan ook de veiligere optie, maar het rendement op Bitcoin zal waarschijnlijk op de lange termijn meer opleveren en kan zelfs de rendementen op de aandelenmarkten verslaan. De meeste investeerders maken zich echter zorgen over de duurzaamheid van Bitcoin op de lange termijn, omdat het op een bewijs van werkconsensus draait en het enorme kosten met zich meebrengt die niet goed zijn voor het milieu.
De meeste grote investeerders ondersteunen Bitcoin als een alternatieve gedecentraliseerde versie voor traditionele valuta en activa wereldwijd, die niet wordt gereguleerd door de overheid of centrale banken. We kunnen tegenwoordig echter de invloed van de centrale bank op cryptocurrencies waarnemen, maar deze is niet direct gereguleerd. Daarom wordt Bitcoin nog steeds gecategoriseerd als een risicovol bezit dat tegelijkertijd meer rendement kan opleveren dan traditionele activa zoals goud en zilver.