Bitcoin daalt vanwege correlatie met de aandelenmarkt?

De grootste cryptocurrency op het gebied van marktkapitalisatie, Bitcoin (BTC), blijft nog steeds correleren met andere risicovolle activa. Op 5 mei werd er een enorme duikvlucht gemaakt door BTC en momenteel staat het bijna 10% in het rood ten opzichte van 24 uur geleden.

Op he moment van schrijven wordt BTC verhandelt voor een prijs van $35.727. Ook op de wekelijkse schaal ziet het er niet best uit voor Bitcoin. Het heeft maar liefst een daling laten zien van ruim 8% ten opzichte van een week geleden. Ook zijn er grote verliezen voor Ethereum (ETH). Ethereum dook van de niveaus net onder de $3.000 naar een prijs van momenteel $2,674 met een verlies van bijna 9%.

Over het algemeen heeft de markt de afgelopen 24 uur meer dan $ 406 miljoen aan liquidaties doorstaan, volgens gegevens van Coinglass. Het ontstaan van de daling lijkt verband te houden met de aandelenmarkt.

Correlatie tussen Bitcoin en de S&P 500

Bitcoin daalde niet, totdat er een uitverkoop ontstond op de aandelenmarkt. De Nasdaq daalde met 5% en vervolgens daalde de crypto-markt mee. Op dezelfde manier stegen Bitcoin en andere cryptocurrencies woensdag en registreerden ook een bullish piek, maar dit was niet onafhankelijk van de aandelenmarkt. Voor het eerst in twee jaar werd door de S&P 500 een opmerkelijke prestatie genoteerd toen het met 3% steeg. Hierop reageerde de crypto-markt ook positief.

De correlatie die de cryptocurrency-markt heeft met de aandelenmarkt was in het verleden opgemerkt door marktspelers. Dit jaar, met name in de afgelopen twee maanden, heeft de markt echter een grote stijging in de correlatie van Bitcoin met de aandelenmarkt opgetekend. Op 22 april daalde Bitcoin om dezelfde redenen 5%.

Voorafgaand hieraan onthulden gegevens van Arcane Research dat de correlatie van Bitcoin met de S&P 500 het hoogste niveau bereikte, voor het eerst sinds oktober 2020, toen het 0,49 bereikte.