CEO Celsius betaalde $10 miljoen uit vóór faillissement

Voordat Celsius Network CEO Alex Mashinsky in juli zijn faillissement aanvroeg, trok hij naar verluidt miljoenen dollars uit het bedrijf terug en blokkeerde hij gebruikers om geld op te nemen.

In slechts een paar weken tijd heeft de oprichter van de Celsius cryptocurrency exchange en voormalig CEO Alex Mashinsky ongeveer $10 miljoen van het platform opgenomen, volgens een artikel vanuit de Financial Times dat maandag gepubliceerd werd.

Het rapport zegt dat Mashinsky de grote opname medio mei deed, iets voordat de rekeningen van de klanten op 12 juni werden bevroren. Volgens bronnen die niet bij naam genoemd willen worden, was deze opname van $10 miljoen “vooraf gepland en onderdeel van zijn estate planning”.

De ineenstorting van Celsius

Voorheen een populaire geldschieter met meer dan $24 miljard aan activa, begon de insolventiecrisis van Celsius in juni tijdens een algemene daling van de cryptocurrency-markt. Het bedrijf vroeg de volgende maand Chapter 11 faillissementsbescherming aan en onthulde dat het $1,2 miljard had verloren door inzetten op Terra, Lido’s staked Ethereum token, Grayscale’s GBTC fonds, en leningen aan Three Arrows Capital (dat sindsdien failliet is gegaan).

Volgens de bronnen zou Mashinsky in de aanloop naar de opname van 10 miljoen dollar aan cryptocurrency kleinere bedragen opgenomen hebben om staats- en federale belastingen te betalen. Ze merkten ook op dat “Mashinsky regelmatig cryptocurrency stortte die altijd gelijk was aan of groter dan het bedrag dat hij in mei opnam.”

Mashinsky treed af

Op 27 september trad Mashinsky af als CEO van Celsius met een briefje waarin hij uitlegde dat het hem “erg speet” dat de klanten van zijn bedrijf momenteel in financiële moeilijkheden verkeren.

Het ontslag van Mashinsky zorgde ervoor dat veel mensen zich afvroegen of hij van tevoren wist dat het crypto-uitleenbedrijf gebruikersaccounts zou bevriezen. Een vertegenwoordiger van Celsius vertelde de Financial Times echter dat Mashinsky en zijn familie nog voor ongeveer $44 miljoen aan cryptocurrencies op het platform hebben staan.

Verwacht wordt dat Celsius over enkele dagen informatie over Mashinsky’s transacties aan de rechtbank zal verstrekken als onderdeel van zijn bredere financiële openbaarmaking.

Op 30 september verzette het Office of Inspector General van het Ministerie van Justitie zich tegen de pogingen van Celsius om de opnames te heropenen, met de opmerking dat er eerst nader onderzoek moet worden verricht voordat het geld wordt vrijgegeven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!