Gouveneur van Bank van Frankrijk dringt aan op cryptoregulering

Ondanks de cryptowinter dringt de gouverneur van de Bank van Frankrijk, Francois Villeroy de Galhau, er bij alle landen op aan om bovenop hun cryptoregulering te blijven zitten. In plaats van te wachten tot de overheid de cryptocurrency markten reguleert, zouden landen die er niet in slagen een cryptoreguleringssysteem te ontwikkelen, onderworpen worden aan arbitragerisico’s. Eenmaal ontdekt, zouden crypto-handelaren van dergelijke regio’s profiteren. Hij zei het volgende:

“De zogenaamde ‘crypto-winter’ is geen reden voor zelfgenoegzaamheid of passiviteit.”

Villeroy, die ook lid is van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), zei dat veel landen geen formele regels hebben voor digitale activa. Bitcoin (BTC), dat de bekendste digitale activa is en het grootste handelsvolume heeft, moet in verschillende rechtsgebieden nog gereguleerd worden.

Europa heeft veel tijd en moeite geïnvesteerd in het opzetten van een regelgevend kader voor digitale activa. De Markets in Crypto-Assets (MiCA) is de belangrijkste EU-richtlijnen voor cryptoregulering, die verschillende bijwerkingen en wijzigingen hebben ondergaan. Het resultaat is dat MiCA in maart 2023 zal worden gepubliceerd, nadat het zijn laatste fase heeft doorlopen.

Crypto-verordening om arbitragerisico’s uit te bannen

Terwijl het cryptokader van de Europese Unie vordert, zijn de Verenigde Staten bezig met het vinden van gebreken in hun cryptocurrency-wetgeving. De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft de laatste tijd gelobbyd voor meer beheer van de Amerikaanse cryptocurrency-markt. Ondertussen hebben sommige rechtsgebieden hun proces nog helemaal niet gestart. Hij zei hier het volgende toe:

“We moeten uiterst voorzichtig zijn om geen ongelijksoortige of tegenstrijdige regels te creëren, of om te snel regelgeving op te stellen.”

Villeroy vervolgde:

“Als je dat zou doen, zou je een ongelijk speelveld creëren, met risico op arbitrage en cherrypicking.”

Villeroy’s suggestie is op dit moment van groot belang nu klanten en andere cryptofans op zoek zijn naar meer innovatieve manieren om te betalen. Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, zei dat financiële instellingen aan de huidige eisen moeten voldoen of het risico lopen de controle over de ruimte helemaal te verliezen. Ze gaf het volgende aan:

“We moeten inspelen op de vraag naar die digitale betalingen om de rol van anker te behouden die we hebben gespeeld.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!