Ethereum

Informatie over Ethereum PoS-nodes wekken vragen over centralisatie op

Het analyseplatform voor het meten van gedrag in crypto, Santiment, heeft onlangs een opname van zijn Ethereum (ETH) Post-Merge Inflation-dashboard gedeeld. Volgens de gegevens van de opname zijn er een aantal interessante aspecten aan het licht gekomen. Slecht twee adressen hebben namelijk tot 293 blokken op de Ethereum PoS-chain na The Merge gevalideerd. Het vertegenwoordigt ruim 45% van alle nodes.

Het eerste adres heeft 188 blokken gevalideerd, goed voor een aandeel van 28,97%. Het tweede adres neemt 16,18% in beslag en heeft op het moment van schrijven 105 blokken gevalideerd. De gegevens suggereren niet veel goeds en hebben nieuwe zorgen opgewekt over de gecentraliseerde staat van de Ethereum PoS-chain.

Volgens Santiment moet de community een dergelijke dominantie niet lichtvaardig opvatten. Het merkte op dat een dergelijk overwicht onder goed toezicht gehouden dient te worden. Zorgen over centralisatie hebben het Ethereum-ecosysteem getroffen, maar tegenargumenten van het Ethereum-team hebben ze eerder ontkracht.

De zorgen over centralisatie komen uit verschillende hoeken. Maggie Love, mede-oprichter van Web3-opslagplatform W3BCloud, vertelde vorige maand op Twitter om het bewustzijn te vergroten van een verontrustend centralisatieprobleem met Ethereum-staking.

Op het moment van schrijven heeft Ethereum meer dan 4.653 nodes. Love deelde een diagram waaruit blijkt dat de meeste nodes draaien op gecentraliseerde systemen. Een meer verontrustende ontdekking is dat meer dan 50% hiervan afkomstig is van Amazon Web Services (AWS). Love merkte op dat Ethereum niet kan worden gedecentraliseerd als de stack niet gedecentraliseerd is.

Volgens de gegevens uit de grafiek draaien 1.442 nodes op Amazon Web Services, wat neerkomt op 52,1%. Hetzner Online GmbH neemt 16,9% in beslag en host 467 nodes. Péter Szilágyi, hoofdontwikkelaar van Ethereum, gaf in een reactie aan dat het idee om de blockchain te snoeien was geopperd om eventuele dreigende zorgen over centralisatie sinds Devcon IV aan te pakken. Het idee stuitte echter op tegenstand en volgens Szilágyi is het huidige centralisatievraagstuk het gevolg ervan.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN