Australie

RBA lanceert pilot voor digitale valuta’s bij enkele use cases

Onlangs heeft de Reserve Bank of Australia (RBA) aangekondigd dat een onderzoeksprogramma wordt gelanceerd om de voordelen van de uitgifte van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) te onderzoeken. Naar verwachting zal het project ongeveer een jaar duren en zal het worden gerealiseerd samen met het Digital Finance Coörperative Research Centre (DFCRC), wat een industriegroep is die gedeeltelijk wordt gefinancierd door de Australische overheid.

Naast het verduidelijken van bepaalde juridische, regelgevende en technologische aspecten, zal het project ook gericht zijn op het identificeren van innovatieve use-cases voor een door de staat uitgegeven digitale valuta. Dit betreft ook bedrijfsmodellen die kunnen worden ondersteund door een CBDC, aldus de RBA.

De meeste centrale banken doen onderzoek naar de haalbaarheid van CBDC’s, aldus een onderzoek van de Bank for International Settlements in 2021. De RBA erkende de vooruitgang dat is geboekt op onder ander de mogelijke implementatie van technologieën zoals distributed ledger. De RBA gaf het volgende aan:

“Een vraag die tot nu toe minder aandacht heeft gekregen, vooral in landen als Australië die al relatief moderne en goed functionerende betalings- en afwikkelingssystemen hebben, zijn de use cases voor een CBDC en de mogelijke economische voordelen van de invoering ervan.”

De pilot zal op beperkte schaal worden ontwikkeld in een gesloten omgeving met een pilot CBDC dat een claim is op de Reserve Bank. Deelnemers uit de sector zullen worden uitgenodigd om oplossingen te ontwikkelen die kunnen aantonen hoe een CBDC gebruikt kan worden om nieuwe betalings- en afwikkelingsdiensten aan te bieden voor zowel huishoudens als bedrijven.

De DFCRC en de RBA zullen hierbij een aantal use cases selecteren in de pilot opnemen. In een volgend rapport zullen de beoordelingen worden gedeeld. De RBA zei verder:

“De bevindingen zullen bijdragen aan lopend onderzoek naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een CBDC in Australië.”

De Australische Treasury zal daarnaast deelnemen als lid van de stuurgroep bij het project.

Vice-gouverneur van de Reserve Bank of Australia Michele Bullock beschreef het programma als een belangrijke volgende stap in het onderzoek naar digitale valuta van de centrale bank, aangezien de toezichthouder de potentiële voordelen beter wil begrijpen. De CEO van DFCRC zei het volgende:

“CBDC is niet langer een kwestie van technologische haalbaarheid. De belangrijkste onderzoeksvragen zijn nu welke economische voordelen een CBDC zou kunnen bieden en hoe het kan worden ontworpen om die voordelen te maximaliseren.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN